‘Krila Oluje’ večeras na šibenskom nebu

Akrobatska grupa ‘Krila Oluje’ večeras će u sklopu svečanog zatvaranja 56. MDF-a izvesti svoju točku s početkom u 19 sati.

 

Ovogodišnji program akrobatske grupe ‘Krila Oluje’ sadrži 23 elementa u trajanju 24 minute, a upotpunjen je s potpuno novim elementima među kojima je i kovit u paru kojeg „Krila Oluje“ izvode po prvi puta, a prava je rijetkost i u svjetskim pojmovima akrobatskog letenja, stoji na stranicama MORH-a

Ovaj je manevar poseban po tome što se kovit, kao rotacija aviona oko sve tri osi, uvijek izvodi pojedinačnim avionom te je njegova izvedba u bliskoj formaciji nova posebnost akro-programa „Krila Oluje“.
U program su ponovno uključeni i negativni zaokret u romb formaciji i prelazak iz pozitivne u negativnu petlju u formaciji što cjelokupnom  programu podiže atraktivnost i predstavlja novi iskorak za „Krila Oluje“ kojima je ovo dvanaesta sezona nastupa.

„Krila Oluje“ će u 2016. nastupati u formaciji od šest aviona Pilatus PC-9M, a u sastavu akrobatske grupe su:  vođa akrobatske grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona pukovnik Damir Barišić, prvi lijevi pratitelj satnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj natporučnik Goran Grgić, repni pratitelj natporučnik Darko Belančić, dok su poručnik Denis Živaljić i satnik Zvonimir Mravunac  vanjski lijevi i desni pratitelji.

Akrobatska grupa “Krila Oluje” prvi je put predstavljena javnosti 5. kolovoza 2005. u Kninu povodom obilježavanja 10. obljetnice VRO “Oluja” po kojoj je i dobila ime. Od kraja iste godine grupa leti u sastavu od pet aviona, a prvi let u sastavu od 6 aviona grupa je izvela 2009. Današnja prezentacija “Krila Oluje”  je njihov 117. nastup (76 domaća i 41 inozemna), a  grupa je do sada  prezentirala program u trinaest zemalja svijeta (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska).

Točan program provjerite ovdje.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.