KRPANJE PRORAČUNA: Preko dvije tisuće srednjoškolaca u županiji moglo bi plaćati punu ekonomsku cijenu karte

Vlada Republike Hrvatske krajem srpnja najavila je rebalans proračuna kako bi se, po dobrom starom običaju, zakrpale proračunske rupe. Naravno, to se neće postići gospodarskim rastom nego štednjom i rezovima, a mjesta za rezanje je sve manje. Jedna od stavki na kojoj bi država mogla uštedjeti, a koja je pokrenula lavinu reakcija, učenički je prijevoz koji je dosad bio subvencioniran od strane države. Tako je barem najavljivao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. To je, prema njegovim riječima, jedina stavka na kojoj njegovo ministarstvo još može uštedjeti. Država je za tu namjenu godišnje odvajala 300 milijuna kuna, pa ministar u tome vidi jedini prostor za uštedu.
REAGIRALI HRVATSKI SREDNJOŠKOLCI
Takva je mogućnost uznemirila mnoge koji o tim subvencijama ovise, a hrvatski su srednjoškolci kroz Udrugu srednjoškolaca reagirali otvaranjem Facebook stranice kojom se protive ukidanju subvencija.
– Smatramo kako je to antisocijalna mjera zbog koje će mnogi mladi morati odustati od svog školovanja. Već na 20 kilometara autobus će mjesečno koštati oko 1.500 kuna po učeniku ukoliko se ukinu subvencije. Mnogo je obitelji koje imaju više srednjoškolaca i koje neće imati dovoljno novaca ni za udžbenike, a kamoli za prijevoz – ogorčeni su srednjoškolci.
U Šibensko-kninskoj županiji postoji velik broj učenika putnika, budući da srednje škole postoje samo u Šibeniku, Drnišu i Kninu, pa djeca iz manjih mjesta moraju putovati u te gradove na školovanje. Pročelnica županijskog upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i šport Dijana Ercegović kaže kako konkretne podatke o broju srednjoškolaca putnika za ovu godinu ne može dati, jer oni stižu iz škola na početku svake nove školske godine, ali da se brojka vrti oko dvije tisuće.
– Iz iskustva mogu reći da Vlada prije početka svake školske godine donosi odluku o kriterijima i visini iznosa subvencije, pa očekujem da će tako biti i ove godine – kaže Ercegović.
ZNAČAJAN UDAR NA KUĆNI BUDŽET
Iz Vlade su demantirali napise o ukidanju subvencioniranog prijevoza, naglašavajući da ministar Mornar nije o tom pitanju govorio kao o konačnom rješenju. A udar na kućni budžet, u slučaju ukidanja državnog subvencioniranja, bio bi značajan. Primjerice, učenik koji iz Vodica putuje u školu u Šibenik prijevoz bi okvirno mjesečno plaćao 352 kune, iz Pirovca 550, a iz Primoštena 616 kuna mjesečno. To je, ovisno o mjestu iz kojega se putuje, godišnji trošak između 3.100 i 5.000 kuna. Pridoda li se tome izdatak za udžbenike, postaje jasno kako je roditeljima učenika subvencija prijevoza prijeko potrebna stavka.
Mogućnost ukidanja subvencioniranja prijevoza srednjoškolcima komentirao je i župan Goran Pauk.
– Nadam se da do ukidanja neće doći i da se neće štedjeti na onome što nam je potrebno, a to je obrazovanje. To je stavka koju će biti nemoguće nadoknaditi ako do ukidanja dođe. Županija subvencionira jedan manji dio, u skladu s našim mogućnostima, ali to svakako neće biti dovoljno da bi se zadovoljile potrebe. Ostvare li se Vladine najave, na takvu ćemo odluku reagirati – rekao je Pauk.
Komentari građana koji su se mogli čuti u javnosti prilično su oštri, a neki od njih povukli su paralelu s uštedama koje bi se ostvarile kada bi se u Hrvatskoj napokon probudila politička volja za racionalizacijom broja županija i općina, čime bi se, prema nekim izračunima uštedjelo nekoliko puta više od 300 milijuna kuna. Tisućama srednjoškolaca Šibensko-kninske županije koji svakodnevno putuju u školu ostaje samo strpljivo čekati odluku Vlade i nadati da se u njihove subvencije neće dirati.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.