LUGANIGE: Počela je prodaja šibenske delicije tajne recepture

– Koji je točan naziv, luganige ili luganike? – prije svega pitamo šibenske mesare Peru Ivića i Matu Pamukovića iz mesnice Ivić.

– Luganige- spremno odgovaraju,  – mada ih Šibenčani zovu i luganike –

luganige - Petar Ivić

Pitamo ih i za recept ove šibenske delicije koji je tajna otkad ih ima, ali spremno se izvlače: -Radimo ih po staroj recepturi – odgovaraju smijući se, ali odaju nam da se rade od svinjskog mesa i brojnih začina. – Cimet, pimet, korijander , klinčići, oraščić… – i tu staju. – Ide preko deset začina, ali recept se ne daje nikome – kroz smijeh kažu dvojica mesara.  – Razlika se osjeti od mesnice do mesnice, iako svi stavljamo iste začine, svi imaju svoje količine pa je onda okus drukčiji –

luganige-mesnica-ivic-mesar-juric

Recept su naslijedili od starog  šibenskog mesara Mate Pamukovića, a i on je naslijedio tajnu recepturu od starijih kolega mesara, tako da je recept po kojem rade sigurno stariji od sto godina, kaži mesari. Nemaju ga zapisanog, sve je u glavi, pričaju kroz smijeh. – Uvijek nam ispadnu iste jer se začini važu na digitalnoj vagi. Jedina mala razlika može biti zbog mesa, ali to se ni ne osjeti –

luganige mesnica ivic 031215 2

Osim recepture koju mesari čuvaju kao zmija noge, posebnost luganiga je što ih nema u nijednom drugom hrvatskom gradu. – Radio sam u Zagrebu i Makarskoj, ali luganiga nigdi nema.  Splićani su ih pokušali progurati, ali nije im uspjelo, ljudi su dolazili s Hvara po naše luganige. Puno naših Šibenčana u Zagrebu i Splitu kupi ovdje po par kila i nose tamo jer su se odgojili na tome – kaže Pere Ivić, koji iako pravi vrhunske luganige, zapravo ne uživa u njihovom okusu. – Žena mi je rođena Šibenka i obožava ih,  a meni ne znače ništa – kroz smijeh priča mesar Ivić.

luganige-mesnica-sladic-kupac-kedzo-mesar-sladic

Kilogram luganiga košta 50 kuna i ima ih čedrdesetak komada, a za juhu, kojoj daju posebnu aromu, dovoljna je jedna ili dvije. – Odlične su i sa sarmama, suhim mesom i kiselim kupusom – kažu Šibenčani koji su se okupili u mesnici, a Ivić kaže da ih je pekao i na gradelama, što se svima svidjelo.

Luganike su probali i nigerijski nogometaši NK Šibenik, Theo Solomon, Okechukwu i  Nwolokor,  i bili su oduševeljeni, rekli su nam  za kraj mesari.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.