MINISTAR MATIĆ: Dok jedni grade šatore, ja gradim čvrste objekte-Veteranski centar u Šibeniku

Obzirom da postojeći sustav pružanja psihosocijalne i ekonomske pomoći nije u potpunosti integriran, isti u potpunosti ne odgovara svim postojećim, ali i novonastalim potrebama veterana. Ovom ključnom problemu odlučilo se, stoga, stati na kraj inovativnim pristupom-uspostavom četiriju Veteranskih centara na području Hrvatske, a to su Daruvar, Petrinja, Sinj i Šibenik.

veteranski centar 201015 47

Dinamika i redoslijed uspostave Veteranskih centara na četiri lokacije odabrane metodologijom bit će usklađeni s vremenskim tijekom rješavanja imovinsko pravnih pitanja te razinom pripremljenosti projektne dokumentacije, a da je upravo Šibenik vjerojatno i najpogodnija lokacija za osnivanje jednog ovakvog centra, istaknuo je danas, na predstavljanju projekta, i Predrag Matić, ministar branitelja.

veteranski centar predrag matic 201015 1

Prema prijedlogu grada Šibenika, idealnom lokacijom pokazala se vojarna Bribirskih knezova, a projekt će, kada se realizira, biti smještajno-rehabilitacijskog tipa.

vojarna

U njemu će se, kako je danas i predstavljeno, provoditi preventivni psihosocijalni programi, radna terapija, razni oblici sportske rekreacije te će se korisnicima omogućiti sudjelovanje u kulturno–zabavnim i obrazovnim programima. Također, Veteranski centri pružat će savjetodavnu pomoć i podršku populaciji u potrebi u područjima poput zaštite prava ratnih veterana, članova obitelji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i civilnih žrtava Domovinskog rata, njihova zapošljavanja, uključivanja u zadružno poduzetništvo i djelovanje udruga branitelja, upravljanja novcem, upravljanja stresom itd., što će povećati društvenu uključenost ciljane populacije i aktivno sudjelovanje u životu zajednice.

O programima koji će se provoditi u centru govorili su ovom prilikom i dr. Vlatka Novak, voditeljica Odjela psihijatrije šibenske bolnice, Zvonimir Kalčik, vanjski suradnik na projektu i Nediljka Milačić, glavna sestra Opće i veteranske bolnice ‘Hrvatski ponos’ Knin. Za provedbu Projekta osigurano je 20 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, od čega pet milijuna za Šibenik.

veteranski centar vlatka novak 201015 1

– Dok jedni podižu šatore, ja radim na tome da se izgrade čvrsti objekti. Istinski heroji su to su i zaslužili. Oni, ali i njihove obitelji pretrpjeli su puno toga, a ovo će za njih, ne sumnjam, biti projekt od velike važnosti. Radna terapija, siguran sam, pokazat će se nekima kao najbolji lijek od svih lijekova koji im se na tržištu nude. Nema ovdje puno mjesta politici. Našim braniteljima, stradalnicima i njihovim obiteljima možemo i moramo pomoći – rekao je ministar Predrag Matić.

veteranski centar 201015 2

veteranski centar 201015 3veteranski centar 201015 1

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.