MINISTAR TOLUŠIĆ: Šibenik je prvi u Hrvatskoj!

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, s razlogom je i vidno oduševljen ishvalio trud župana Gorana Pauka, gradonačelnika Željka Burića, predsjednika Društva za očuvanje šibenske baštine – Nikole Grubića i sve koji su učinili da dođe do toga da se danas svečano na tvrđavi Barone potpiše ugovor o bespovratnoj dodjeli 41,5 milijuna kuna za restauraciju šibenske tvrđave sv. Ivan.

tvrdava barone ministar tolusic tomislav petric 010816 5

Ministar Tolušić je rekao da je Šibenik je prvi u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz fondova Europske unije. ‘Svaka vam čast’. Isto tako je i najavio da će vrlo skoro, u narednih par dana, grad i županija povući između 85 i 90 milijuna kuna, ukupno.

Dio tog iznosa, točnije oko trideset milijuna kuna će biti plasirano za uređenje palače Galbiani, gdje će se otvoriti i katedralni muzej.

Dodao je ministar Tolušić da je to prvi ugovor s kojim se  potpisuje iz natječaja za kulturnu baštinu i dodatno apelirao da su šibenčanima vrata uvijek otvorena.

tvrdava barone ministar tolusic 010816 4

Cijeli događaj otvorio je gradonačelnik Željko Burić, pozdravivši sve prisutne, kao i kolege za stolom – župana Pauka, Tomislava Petrića, ravnatelja za središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, ministra Tolušića i predsjednika Društva za očuvanje šibenske baštine Nikolu Grubića. Burić je između ostalog rekao kako  će obnovljen biser –  tvrđava sv. Ivana i da će to za tri godine biti stvarnost i da će biti rekonstruirana u svom izvornom obliku kojeg mi šibenčani ne pamtimo. Sve smo to napravili s udrugom Juraj Dalmatinac koja je od početka bila nositelj ideje revitalizacije povijesne baštine. ‘Upravo na današnji dan prije 370 godine je počela gradnja tvrđave sv. Ivana’.

tvrdava barone ministar tolusic 010816 11

Župan Goran Pauk čestitao je također gradonačelniku, ministru, na prepoznavanju značaja i svima koji su pridonijeli da ovog dođe. Rekao je da su s njegove strane prijavili kompletnu dokumentaciju, 2,6 milijuna kuna vrijedan projekt za tvrđavu sv. Nikole.

Predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac Nikola Grubić:

– ‘Ovo je veliki trenutak za grad Šibenik. Ja sam ponosan sam što sam predsjednik društva koje je pokazalo da neizmjerna ljubav prema gradu može sve. Prije sam izrade mi smo napravili smo tribinu, uključili građane, zajedno s odjelom za gospodarstvo i pitali građane što bi oni htjeli. Zajedničkim snagama možemo realizirati značajne projekte za naš Šibenik, slijedi nam provedba projekta i malo toga je nemoguće kad vas srce vuče’.

tvrdava barone ministar tolusic 010816 2

 

tvrdava barone ministar tolusic 010816 8

tvrdava barone ministar tolusic 010816 10

Pozitivna atomfera preselila se u grad u istom društvu gdje im se pridružio i biskup Roglić u razgledavanju palače budućeg muzeja.

 

 

 

.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.