MLADA I USPJEŠNA: ANA BATINICA: Veselim se gostovanju u Washingtonu sredinom kolovoza

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U razdoblju gospodarske krize u najvećoj mjeri pogođeno je tržišta rada u kojem je iz godine u godinu sve teže pronaći radno mjesto. Nemajući mnogo izbora, sve se dobne skupine nezaposlenih zapošljavaju na radnim mjestima izvan svoje struke i uglavnom na određeno vrijeme tijekom turističke sezone.

Ipak, postoje i pozitivne priče o uspjehu mladih osoba koje su se upornim radom i odricanjima izborile za svije mjesto pod suncem, a mi vam donosimo razgovor s tri mlade djevojke: prva od njih je Ana Batinica uspješna šibenska flautistica koja niže poslovne uspjehe, svira u Zagrebačkoj Filharmoniji i Zagrebačkom ansamblu flauta.

ana batinica1-private151112

Kad se javila ljubav prema glazbi?

Ne mogu reći da postoji trenutak kad sam osvijestila ljubav prema glazbi, ona je jednostavno prisutna od najranijih početaka, barem ono čega se sjećam. Vrtićka grupa u glazbenoj školi, balet, zborovi, društvo koje se znalo okupljati doma da bi zapivalo, sve je to vjerojatno podržalo glazbeni gen. Batinice vole glazbu! Odabir je pao na flautu jer, kao što se svaka mlađa seka ugleda na starijeg brata, i ja sam željela jednog dana svirati u Šibenskoj narodnog glazbi, baš poput Bepa. On se nešto prije mog izbora instrumenta taman s Glazbom vratio iz Pariza, pa možemo reći da je utjecala i ljubav prema putovanjima.

Kad si shvatila da je baš glazba ono čim se želiš baviti u životu?

Ne znam, mislim da nikad bilo dvojbe, postupno je samo mijenjalo značaj. U početku je sve bila igra, a s vremenom je poprimalo ozbiljniju notu i nadam se da će tračak zaigranosti ostati u meni bez obzira na izazove.

KAVE U POMIDORE

Koliko je bilo zahtjevno uskladiti sve obveze, glazbenu školu i gimnaziju, sviranje u Šibenskoj narodnoj glazbi, a imati uz to i društveni život?

Kako nisam ništa vezano uz flautu doživljavala kao obavezu nisam ni osjećala opterećenje. Od drugog razreda srednje škole sam se odlučila za glazbeno usmjerenje u gimnaziji tako da se našlo vremena za kave u Pomidore. Nakon života u Zagrebu, shvaćam da u Šibeniku ništa nije problem uskladiti jer je sve na pet minuta hoda.

Pričaj nam malo o glazbenoj akademiji!

Eh, iako nismo imali vlastitu zgradu akademije i redovito smo vježbali po podrumima i wc-ima, studijem na akademiji sam zadovoljna. Osjećam da sam puno napredovala, zahvaljujući ponajviše Renati Penezić koja mi je bila profesorica flaute.

Kako je svaki glazbenik poseban i uvijek možemo nešto novo naučiti, odlučila sam se i za program Erasmus u Ljubljani, a nastojim ići i na što vise seminara kod flautista čiji rad i djelo volim. Prilikom jednog ljetnog seminara u Italiji, upoznala sam izvrsnog Maria Carolija, nakon čega sam se odlučila polagati prijemni ispit za specijalistički postidiplomski studij na Conservatoire de La Musique et de La Danse. Time sam postala studentica u klasi talijanskog flautiste, međunarodno priznatog soliste i umjetnika, Maria Carolija. I evo, i taj specijalistički studij je gotov, pa sad razmišljam gdje još otići po novu dozu znanja i inspiracije.

Sviraš u Zagrebačkoj filharmoniji i Zagrebačkom ansamblu flauta. Kako je došlo do svega toga?

U Zagrebačkoj filharmoniji sviram od završetka studija u Zagrebu, srećom, upravo tada je jedna flautistica odlučila osnovati veću obitelj pa se otvorila audicija za mjesto druge flaute. Kažem srećom zato što se u Hrvatskoj audicija za mjesto flaute u orkestru pojavi u prosjeku svakih desetak godina.

Zagrebački ansambl flauta je okupila profesorica Renata Penezić, pozvala je svoje kolegice i bivše studentice na suradnju koja zasada traje kontinuirano tri godine. Naš cilj je popularizacija flaute i ozbiljne glazbe uopće, a nastojimo biti originalne i zanimljive sinkretizmom više vrsta umjetnosti. Surađujemo s glumcima, plesačima, likovnjacima, a svaki koncert u sezoni je osmišljen ne samo programski, već i od strane redatelja.

GOSTOVANJE U WASHINGTONU

batinica

Kako ostaješ u formi, nađe li se vremena da zasviraš i ‘za svoj gušt’?

Sviram svaki dan, a trenutno nastojim naći termin kad ću ispasti iz forme, zato što je odmor  također jako bitan upravo zato da nastavim svirati za svoj gušt. Naravno, nije svaki program u orkestru svakom na duši, ali zadovoljstvo mi je veĆ sama mogućnost da muziciram s tako puno individua koje nastoje biti ista rijeka energije.

Možeš li izdvojiti neke uspjehe na koje si posebno ponosna?

Ne bih izdvajala koncerte, užitak mi je svaki koncert na kojem mogu osjetiti neobjašnjiv unutarnji mir, neovisno o karakteru kompozicije. Trenutno se veselim gostovanju u Washingtonu sredinom kolovoza, na 43. godišnjoj konvenciji flautista iz cijelog svijeta.

Kakve planove imaš za budućnost?

Planova imam puno, ja sam tip osobe sa planom A, planom B, a ponekad i C za svaku bitnu situaciju, ali njih ću ipak zadržati za sebe. Možda se dogodi i nešto neplanirano, tko zna…


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.