MLADE NADE: Šibenske glumice s filmom `Po čovika´na festivalu u Torontu

Kratkometražni igrani film ‘Po čovika’ redateljice Kristine Kumrić prikazuje se u natjecateljskom programu ‘Kratki rezovi’ (Short Cuts) Međunarodnog filmskog festivala u Torontu koji se ove godine održava od 8. do 18. rujna, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)

Film ‘Po čovika’, kojem je prikazivanje na festivalu u Torontu ujedno i svjetska premijera, bavi se obiteljskom pričom koja se odvija u jednom mjestu u Dalmatinskoj zagori i to u jesen 1991. kada desetogodišnja Mia i dvanaestogodišnja Lorena proživljavaju velik i važan dan: njihov otac Mirko bit će pušten iz ratnog logora u kojemu je kao zarobljenik proveo protekla tri mjeseca.

Film je nastao kao pobjednički projekt natječaja ‘Jedna slika iz Domovinskog rata’ koji su pokrenuli HAVC i Ministarstvo branitelja, a priča ‘Povratak’, prema kojoj je nastao scenarij za ‘Po čovika’, integralni je dio romana ‘Živjet ćemo bolje’ za koji je scenaristica Maja Hrgović 2015. nominirana za Nagradu Europske unije za književnost.

Režiju potpisuje Kristina Kumrić, direktor fotografije je Igor Zelić, za montažu je bio zadužen Frano Homen, producenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, koproducenti Hélène Mitjavile i Hrvoje Osvadić, oblikovanje zvuka potpisuje Borna Buljević, kostimografiju Zorana Meić, a scenografiju Ivana Škrabalo.

Glavne uloge igraju mlade šibenske glumice Janja Avdagić, Leonarda Živković,a tu su i Franjo Dijak, Marina Redžepović, Nikša Butijer, Igor Hamer i Jelena Kordić.

Film je nastao u produkciji Restarta, a koproducenti su Melocoton films (Francuska) i Umjetnička organizacija Kinoljetka (Hrvatska). Film su podržali HAVC, Ministarstvo branitelja RH i regija Île-de-France.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.