Mladi u EU i brojne šibenske udruge obilježili Međunarodni dan volontera

Udruga mladih ‘Mladi u EU’  organizirala je Okrugli stol na temu volonterstva, u povodu obilježavanja  Međunarodnog dana volontera. Okrugli stol održan je 3. prosinca 2015. u prostoru Europe direct centra.  Okupili su se predstavnici niza organizacija koje sudjeluju u društvenom životu grada Šibenika, zajedno sa  svojim volonterima. Uz domaćina, ovom događanju su prisustvovale udruge Aurora, Ardura, Kamenčići, Izvor ljubavi, Udruga slijepih Šibensko-kninske županije, UHBO-PTSP ŠKŽ te organizacije poput CISOK-a, Caritas-a, Crvenog križa, Centra za pomoć i njegu grada Šibenika, Savjeta mladih ŠKŽ. Neke od izloženih tema bile su: Vidljivost volonterskih akcija, Motivacija volontera, Volonterstvo u svijetu, Hrvatskoj, Šibeniku, Volonterstvo u budućnosti… Sudionici su iznosili svoja mišljenja i prijedloge, iskustva sa volonterskim radom u svojim organizacijama te ideje za poboljšanje i jačanje volonterstva na lokalnoj razini.

Volonterstvo na području RH još uvijek nije dovoljno prepoznato. Razlozi za to su: nedovoljno razvijena svijest o pojmu volonterstva, nedovoljna motivacija, neinformiranost, slaba vidljivost volonterskih akcija. Potrebno je uvesti sustavno educiranje u obrazovne institucije, od najranije dobi, te promicati pozitivne vrijednosti kroz koje volontiranje daje doprinos u izgradnji boljeg i humanijeg  društva. Volonteri su osobe koje nesebično posvećuju svoje vrijeme i stečene vještine kako bi pomogli potrebitima. Da se stvari ipak kreću na bolje, govori činjenica da je u Zagrebu u rujnu potpisana Povelja kojom 23 poslodavca priznaju kompetencije stečene volontiranjem. Na kraju razdoblja volontiranja, svaki volonter ima pravo na potvrdu o volontiranju, potvrdu o stečenim kompetencijama ili volontersku knjižicu.

Zaključak sastanka je taj da je potražnja za volonterima na području Šibensko – kninske županije velika te je potrebno  umrežiti ljude i institucije kako bi volonterstvo zaživjelo.  Svi prisutni su se složili  da  veliku ulogu povezivanja trenutno obavlja volonterski ured otvoren u sklopu projekta ‘Razvojem volonterstva do razvoja OCD-a’ . U tu svrhu uspostavljena je i web  baza volontera www.volonter-skz.hr na koju se svi zainteresirani mogu prijaviti.

Potrebno je neprestrano osluškivati  potrebe i želje volontera, ukoliko ih se želi zadržati. U budućnosti će volonterstvo biti neizostavno zbog  vrijednosti koju pruža svijetu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.