MUKE PO LOVCIMA: Kaprijani negoduju zbog pucnjeva, policija tvrdi da je sve u skladu sa zakonom

Predsjednik Mjesnog odbora Kaprija Dinko Jelovčić uputio je Upravnom odjelu za gospodarstvo Šibensko kninske županije žalbu i prigovor na lovce, odnosno krivolovce, kako u dokumentu piše, koji su 30. siječnja lovili  na otoknu Kaknju.

Kako piše u dokumentu kojeg je potpisao Dinko Jelovčić, ‘ i na Kapriju se čula kanonada metaka od oko 9 sati ujutro do oko 14 sati. Mi smo o tome obavijestili policiju i valjda nakon uredovanja je kanonada prestala’.

Osim toga, Jelovčić je od Upravnog odbora za gospodarstvo zatražio da prije svakog organiziranog lova lovci trebaju obavijestiti Mjesni odbor Kaprije te eventualno postaviti i osiguranje na lovnom području kako ne bi došlo do nesreće jer Kaprijani obavljaju poljoprivredne radove na otoku.

lov na kunce

Nadalje, Jelovčić je nezadovoljan jer je u lovu 30. siječnja napravljena šteta od  preko 150 tisuća kuna (slobodna procjena) na ogradnim zidovima parcela, međutim, kako doznajemo od glasnogovornice PU Šibensko – kninske, Marice Kosor, policija do danas nije zaprimila niti jednu prijavu od strane oštećenih osoba o rušenju suhozida niti na drugi način nastaloj šteti.

Iz Upravnog odjela  za gospodarstvo Šibensko – kninske županije  doznajemo da je  zaprimljena žalba proslijeđena lovnoj inspekciji.

Što se dojave o pucnjevima tiče, nakon zaprimanja iste,  30. siječnja, s obzirom na loše vrijeme policija nije mogla izići na teren, a naknadno je utvrđeno da je tog dana na Kaknju lovilo lovačko društvo Tribunj uz dozvolu koncesionara Lotus d.o.o. Nadalje lov na kuniće dozvoljen je tijekom cijele godine, a može se loviti bilo koji dan u tjednu, pojasnila je Kosor.

– Također je  i  19.veljače oko 16 sati zaprimljena  dojava o krivolovu na otoku Kakan, a izlaskom na mjesto događaja nismo nikoga zatekli na tom području. Iz prikupljenih saznanja od tamo zatečenih osoba utvrđeno je da se na tom području nisu čuli pucnji niti su uočeni lovci –

– I  prošle smo godine  zaprimili jednu prijavu o vršenju lova na tom području, a po izlasku na teren nismo zatekli lovce u vršenju prekršaja ili druge zakonom kažnjive radnje – zaključila je Marica Kosor.

Na lovce su se prije Kaprijana pobunili i Žirjani, o čemu je Šibenski portal već pisao.

– U lovu na fazane, kunce, jarebice i ostale ptice lovci su se na otoku Žirju previše približili kućama te ugrožavaju lokalno stanovništvo, tvrdi predsjednik tamošnjeg mjesnog odbora Ivan Dobra, a predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić, ujedno i predsjednik Županijskog lovačkog saveza, obećao je kako će razgovarati s koncesionarom, a podsjetio je kako je vlasnik divljači Republika Hrvatska, dok je Županija vlasnik lovišta na privatnim terenima.

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.