Na današnji dan prije 120 godina Šibenik postao prvi grad na svijetu s električnom javnom rasvjetom

Na današnji dan, prije 120 godina Šibenik je prvi na svijetu dobio električnu javnu rasvjetu. 28. kolovoza 1895. godine, samo dva dana nakon prve hidroelektrane na slapovima Niagare pušten je u pogon prvi hrvatski te jedan od prvih svjetskih elektroenergetskih sustava – Hidroelektrana ‘Krka’- Šibenik.

Najviše zaslugom Nikole Tesle je upravo na prostoru Hrvatske sagrađena prva hidroelektrana.

Ispod slapa Skradinskog buka je sagrađena turbina, dva generatora i transformator koje je izradilo mađarsko poduzeće Ganz. Sagrađen je i 11,5 km dug dalekovod na drvenim stupovima do obližnjeg Šibenika, te je Šibenik bio prvi grad u svijetu koji je dobio izmjeničnu električnu struju za svoja postrojenja.

Krka01070

Tako je, zahvaljujući svojim graditeljima šibenskom gradonačelniku Anti Šupuku i inženjeru Vjekoslavu Meischneru, Šibenik dobio električnu rasvjetu prije brojnih europskih gradova: Beča, Budimpešte, Rima, Londona i dr.

hidroelektrana1685

Deset godina kasnije Ante Šupuk je stotinjak metara nizvodno od prve, izgradio drugu hidroelektranu (HE “Jaruga”) koja, nakon ugradnje dodatnih turbina 1936. godine, radi i danas.  Zbog  povijesnog značaja hidroelektrana “Krka” je zaštićena kao spomenik industrijske arhitekture, a upravo su u tijeku konzervatorski radovi koji imaju za cilj njezino očuvanje i prezentaciju.

Krka01049

Šibenčani će danas svečano proslaviti ovu povijesnu obljetnicu prigodnim programom ispred Gradske vijećnice koji počinje od 20.30 sati. Kažimo, kako će se ovog važnog datuma prisjetiti i Nacionalni park ‘Krka’ koji u 18 sati otvara izložbu o povijesti industrijske arhitekture na rijeci Krki.

Izložba je realizirana u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku, a sadrži arhivske fotografije, nacrte, didaktičke makete i stare dokumente prikupljene iz državnih arhiva u Hrvatskoj i iz privatne zbirke obitelji Šupuk. Posjetitelji će moći vidjeti i vrlo detaljnu maketu koja rekonstruira HE Krka, ali i javnosti do sada nepoznate izvorne nacrte elektrana na Krki, čak i onih koje nikad nisu realizirane: na desnoj obali Skradinskog buka i na Bilušića buku

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.