NA RAZDOBLJE OD 20 GODINA: Muzej ‘gubi’ tvrđave, nastupa Tvrđava kulture Šibenik

Na 24. sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za 20. srpnja Grad podnosi prijedlog zaključka gradsko vijeće donosi odluku o davanju šibenskih tvrđava sv. Mihovil i Barone na upravljanje  javnoj ustanovi Tvrđava kulture Šibenik i to na period od dvadeset godina.

Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara propisano je kako Grad može osnivati ustanove za upravljanje kulturnim dobrima.

Nova javna ustanova osnovana je 8. lipnja i prihvaćenjem prijedloga na Gradskom vijeću Muzej Grada Šibenika više neće upravljati šibenskim fortifikacijskim objektima.

Podsjetimo, gradonačelnik je ovakav razvoj događaja najavio još u prosincu prošle godine, nedugo prije svečanog otvaranja tvrđave Barone, čime je otvoreno i pitanje suradnje s Društvom za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

–  Njenim članovima nudimo da budu sastavnica Upravnog vijeća te Javne ustanove. Ne očekujem tu nikakve probleme. Udruga se pokazala kao hvalevrijedna, a njihovi rezultati su pomoć, lobiranje, povlačenje novca iz Ministarstva kulture – zaključio je tada Burić.

Nakon pregovora na relaciji Burić – Grubić odlučeno je da u upravnom vijeću Tvrđave kulture Šibenik sjede dva člana Društva za očuvanje šibenske baštine,  predsjednik Nikola Grubić i potpredsjednik Gustav Čelar.

Gradonačelnik zadovoljan jer tvrđavama upravlja Grad, u Društvu zadovoljni jer ipak nisu izgubili tvrđave.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.