Na šibenskom području zabilježena dva ugriza zmija otrovnica, seruma ima dovoljno

Ljetno razdoblje vrijeme je povećane opasnosti od ugriza zmija i pauka. Pojedini mediji ovih dana javljaju o najezdi zmija otrovnica, iako stručnjaci tvrde da takve priče baš i ne drže vodu. Dapače, ističu da s obzirom na vremenske uvjete, za pretpostaviti je da zmija ima manje nego uobičajeno, jer im, kažu, ne pogoduju ove temperature.

– Najviše se pojavljuju za ugodnijih temperatura,  između 24 do 28 stupnjeva – tvrde stručnjaci.

Kakvo je stanje na našem području, bilježi li se povećani broj ugriza provjerili smo na zaraznom odjelu šibenske bolnice.

– Ovo nije pogodno vrijeme za zmije, one se najviše pojavljuju u proljeće. Što se tiče ove godine, imali smo samo dva ugriza zmija, što je zapravo dobra vijest. Naime, prošle godine zabilježili smo otprilike sedam ili osam ugriza zmija. Što se tiče seruma, za sada ih  imamo dovoljno, ne želimo ih nakupljati kako im ne bi prošao rok trajanja – kazala nam je  dr. Nedjeljka Babić Milutin.

Inače prema podacima Državnog zavoda za zaštitu prirode, zabilježeno ukupno 59 vrsta vodozemaca i gmazova. Među njima je 20 vrsta vodozemaca, te 39 vrsta gmazova.U Crvenu knjigu upisano je 56 vrsta i 8 podvrsta vodozemaca i gmazova Hrvatske.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.