Nacionalna izložba poštanskih markica u Šibeniku: Mladi izlagači predstavili svoje zbirke

Večeras je u Gradskoj knjižnici otvorena 15. po redu nacionalna filatelistička izložba mladih s međunarodnim sudjelovanjem.

– Prva i druga izložba su bile u Splitu i Karlovcu, ali kako nije postojao interes kod većih društava, mi smo nastojali to pokrenuti i već smo 13. godinu za redom domaćini. Izlagači su organizirani u Hrvatskom filatelističkom savezu koji broji 36 društva, unutar kojih je okupljeno dvjestotinjak mladih članova. Šibensko društvo je među mlađima, ali interes je velik – kazao nam je Petar Čičin Šain, predsjednik Društvo filatelista i numizmatičara Šibenik

markicw

Izlagači na ovoj izložbi, djeca u dobi od 6 do 21 godine, su podijeljena u tri skupine, a kada govorimo o novčanoj vrijednost poštanskih markica, Čičin Šain naglasak stavlja na onoj edukativnoj.

– Mnogi od njih su počeli u Šibeniku i u europskim okvirima osvajaju vrijedne nagrade. Na natjecanjima je bitno da je predstavljena jedna zaokružena priča, koja ima svoj početak i kraj, i to je ono što se ocjenjuje – objasnio je Čičin Šain.

Vrijednost pojedine markice može dosegnut nekoliko milijuna dolara, saznali smo, a za započeti ovaj hobi nikada nije kasno.

– Naš pokojni kolega je u ratu ostao bez svega, bio je u logoru i kada je pušten preko Crvenoga križa započeo je sakupljati markice na temu Crvenog križa i, iako je tada već bio u umirovljeničkim godinama, skupio je zavidnu kolekciju – priča Čičin Šain.

markice3

Izložba se kao i svake godine do sada organizirala u suradnji s Hrvatskim filatelističkim savezom , a projekt rada s mladima šibenskog Društva, u sklopu kojeg se održava i ova izložba, je prepoznat od strane Grada i Županije, koji su osigurali potrebna sredstva u sklopu projekta financiranja aktivnosti neprofitnih udruga.

markice1

Izložbu, na kojoj su se Šibenčani predstavili s temom MDF-a, možete pogledati na prvom katu knjižnice do 2. kolovoza.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.