NASILJE SVE ČEŠĆE U NOĆNIM KLUBOVIMA: Lete šake, potežu se noževi i pištolji

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Proteklog mjeseca Šibenik je potresao slučaj pretučenog mladića u vodičkom noćnom klubu Exit. Kako nam je ispričala njegova majka, 22-godišnjem Šibenčaninu (podaci poznati redakciji) u tučnjavi je pukla arkada, razbijene su mu gornja i donja usna, zadobio je udarce u oko te je neko vrijeme bio u nesvijesti. Budući da je postupak još uvijek u tijeku, policija ne može davati informacije o sudionicima, pa se još uvijek rasvjetljavaju činjenice jesu li u incidentu sudjelovali licencirani zaštitari ili redari bez licence. I zaštitarska tvrtka čiji zaštitari rade u Exitu, kao i jedan od vlasnika kluba ograđuju se od primjene nasilja nad 22-godišnjakom koji je zadobio ozljede okarakterizirane kao lakše. No, mladićevu majku to nije utješilo.

– Sin mi je otišao pokupiti djevojku u Exita i tamo je popio jedno piće. Vidio je kako zaštitari tuku jednog momka, obratio im se i rekao im ‘dosta više, ubit ćete ga’. Na to ga je jedan od njih iznenada svom snagom udario u lice, oko mu je odmah nateklo i izbacili su ga iz kluba. U naguravanju mu je ispao mobitel što je shvatio kada je izašao. Došao ih je pitati na ulaz može li ući po mobitel, što je bio okidač. Njih trojica razbila su ga na sve načine. Pukla mu je arkada, razbijena usnica, čak je bio u nesvijesti, a sve je vidjela i njegova djevojka – prepričava nam ogorčena majka te nastavlja kako joj je sin završio u bolnici gdje su mu zašili usnicu i arkadu.

mali2

– Ne želim da na ovome stane te sam se odlučila obratiti javnosti kako bi se zaštitilo nečije drugo dijete. Namjeravam i podići privatnu tužbu protiv kluba – govori nam.

Slučajevi nasilja u klubovima Šibensko-kninske županije, nažalost, nisu rijetkost.

GUŽVA U HACIENDI

U kolovozu 2012. godine vodički noćni klub Hacienda bio je poprište dva okršaja u kojima su nanesene teške tjelesne ozljede. Po priči sudionika i očevidaca događaja, tada 21-godišnjem Nardu Preleviću zaštitari tvrtke Klemm nanijeli su tjelesne ozljede bez ikakvog povoda, a napadnuti su bili i prijatelji koji su mu priskočili u pomoć dok su ga zaštitari tukli. Šibenski redari koji su također bili u Haciendi ogradili su se od događaja rekavši da protiv nasilnih kolega ne mogu ništa, a demanti je stigao i iz zaštitarske tvrtke Klemm sigurnost d.o.o. Prema izjavama posjetitelja, po klubu je letjelo kamenje, a bilo je i pucnjave.

Samo tjedan dana kasnije, u kolovozu iste godine, u istom klubu došlo je do fizičkog okršaja u kojem je nožem izboden 32-godišnjak iz Zagreba. Prema policijskom izviješću, zadobio je teške tjelesne ozljede, ali nije bio u životnoj opasnosti. Incident se, prema izjavama očevidaca, dogodio u VIP loži vodičkog kluba te u njemu nisu sudjelovali zaštitari.

Kako doznajemo iz Policijske uprave šibensko-kninske, u 2014. godini zabilježena su 22 kaznena djela s elementima nasilja u ugostiteljskim objektima i njihovim zonama. Od 22 kaznena djela jedno je ubojstvo u pokušaju, osam je kaznenih djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda, sedam kaznenih djela nanošenja lakših tjelesnih ozljeda, pet prijetnji te jedno kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode. Sva su spomenuta kaznena djela riješena, odnosno utvrđen je i procesuiran počinitelj. Gledano prema policijskim postajama, najveći je broj kaznenih djela na području policijske postaje Šibenik, Primošten bilježi 13, Vodice osam, Knin jedno, dok na području Policijske postaje Drniš nisu zabilježena kaznena djela ove problematike.

Iste godine zabilježena su čak 83 prekršaja koja se odnose na verbalne i tjelesne sukobe u ugostiteljskim objektima i zonama istih. Čak 29 ih je bilo na području policijske postaje Šibenik i Primošten, 23 na području policijske postaje Vodice, šest na području Drniša te 24 na kninskom području.

BURNA 2015. GODINA

Što se 2015. godine tiče, do kolovoza je zabilježeno ukupno 14 kaznenih djela, od čega sedam kaznenih djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda, jedno kazneno djelo nanošenja lakše tjelesne ozljede, jedno kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode i pet kaznenih djela prijetnje.

Dogodilo se i 37 prekršaja koji se odnose na verbalne i tjelesne sukobe u ugostiteljskim objektima i njihovim zonama: 14 na području Policijske postaje Šibenik, na području primoštenske policije šest, vodičke jedno, drniške tri te kninske četiri kaznena djela.

– Počinitelji kaznenih i prekršajnih djela su utvrđeni i procesuirani, a kao njihove počinitelje nismo ni u jednom slučaju utvrdili djelatnike zaštitarske službe – objasnila je Sanja Baljkas iz Policijske uprave Šibensko-kninske županije.

Pretučen na – izboru za miss

Nasilje se događa i izvan diskoteka, na skupovima na kojima bi se to najmanje očekivalo. U jednom vodičkom hotelu 2014. godine održan je izbor za miss. Spomenuti događaj osiguravali su zaštitari koji su, prema izjavi anonimnog sugovornika (podaci poznati redakciji), bili agresivni i samo su tražili kako će izazvati nekakav nered. Sugovornik je bio jedan od dobitnika nagradne igre Portala Šibenskog tjednika za izbor za miss. Nakon što je izbor završio, prišao je jednoj od natjecateljica i kulturno započeo razgovor. Jedan od zaštitara je odmah intervenirao uz upute da ‘gnjavi curu, neka se skupi vani i napusti prostor’, iako za to nije bilo nikakvog razloga, agresije, tjelesnog kontakta, ničega što bi moglo izazvati takvu reakciju. Nakon što je odbio, uz obrazloženje da nema razloga napustiti prostor, zaštitar ga je uhvatio za košulju na što su reagirala dvojica prijatelja sugovornika, želeći ga obraniti. Došlo je do tučnjave između par ljudi, u kojoj je anonimni sugovornik dobio nekoliko udaraca u lice i arkadu. Odlučio je nazvati policiju, iako ga je menadžerica hotela zamolila da to ne radi, nastojeći zataškati čitav događaj. Neslužbeno doznajemo da zaštitari koji su radili na izboru za miss nisu bili ni licencirani ni prijavljeni. Ovaj slučaj još uvijek se rješava pred sudom.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.