NEBRIGA O LUČICI: Mulo u Vrnaži se urušava, građani ga uređuju sami

Prema svim najavama i obećanjima nadležnih lokalnih struktura, slijedeće godine trebali bi započeti radovi na uređenju lučice Vrnaža u Mandalini. Dugoočekivani projekt, vrijedan gotovo tri milijuna eura, umnogome će promijeniti i donijeti novu vizuru tom dijelu grada. Dijelu u koji se godinama baš i nije ulagalo previše novca, a orijentacija ulaganja svih gradskih i županijskih resursa u turizam te izgradnja višemilijunskog hotelskog kompleksa na Kulinama, u samoj blizini dovele su i do potrebe uređenja same uvale, te će napokon svi vlasnici brodica u Vrnaži doći na svoje. Umjesto prašnjavog, zapuštenog, obraslog i u kišnim danima blatnjavog platoa, punog ogromnih rupetina, napravit će se moderna i svrsi primjerena cjelina sa 600-tinjak vezova.
INICIJATIVA GRAĐANA
Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, zbog stalnog povećanja broja brodica, izgrađeno je drveno mulo s pedesetak novih vezova koje je svih ovih godina slabo i nikako održavano, te je, prepušteno zubu vremena, počelo i propadati. Daske po kojima se hoda mjestimično su popucale, otvorile su se rupe, a dijelu mula opasno prijeti urušavanje u more. Možda bi se to već i dogodilo da sami vlasnici veza na mulu povremeno ne uzmu stvar u svoje ruke, pa trule daske i grede uronjene u more zamijene novima. Tako je bilo prije samo nekoliko dana, kada smo se i sami uvjerili u očajno stanje mula, a zahvaljujući trojici savjesnih sugrađana ispred naših očiju iz mora je izvađena istrunula greda i zamijenjena novom.
– Ovako je već godinama – komentiraju kratko i neraspoloženo sva trojica, a kako niti jedan od njih nije bio pretjerano raspoložen za nešto duži razgovor i komentar o stanju u kojemu se nalazi mulo, raspitali smo se u Odjelu za komunalnu djelatnost Grada Šibenika u čijoj se nadležnosti nalazi održavanje spomenutog mula. Pročelnik Odjela, Miroslav Lucić uputio nas je na Lučku kapetaniju i njihovu inspekciju, gdje smo dobili odgovor kako će njihovi djelatnici izaći na teren, utvrditi stanje i napraviti zapisnik.

vrnaza uvala
No, kako Lučka kapetanija nije nadležna za sanaciju, tako će zapisnik opet morati proslijediti nadležnom tijelu, a u ovom slučaju to znači opet u Gradsku upravu u čijoj se nadležnosti trenutno i nalazi cijela uvala. Valjda će se strijelica na ponekad teško razumljivom kotaču upravljanja, održavanja, nadležnosti i odgovornosti, ipak tu i zaustaviti. Dok se konačno projekt Vrnaža ne pokrene s mrtve točke, te potpadne pod upravljanje Županijske lučke uprave, koja će opet održavanje povjeriti nekom od gradskih komunalnih poduzeća, zabrinutim vlasnicima brodica ne preostaje ništa nego pouzdati se u svoje kreative sposobnosti, s nadom da će nadležni katkad obaviti ono za što su plaćeni, sjetiti se možda koji put i prije nego što se dogodi incident navratiti, pregledati i sanirati oštećeno i derutno mulo.
Željko Dulibić: ‘Radimo na dokumentaciji!’
– Još uvijek smo u fazi pripremanja kompletne dokumentacije, a kako svaka i najmanja uočena promjena na terenu za posljedicu ima i korigiranje dijela već gotovih rješenja, tako nam se dogodilo da smo na zahtjev Vodovoda i odvodnje, zbog crpne stanice i kolektora, morali mijenjati dio izvedbene dokumentacije. Naime, na starim snimkama koje smo imali taj objekt nije bio ucrtan pa smo odustali od već predloženog rješenja, a pojavio se i problem s cestom te smo, isto tako na prijedlog Vodovoda, odustali od predviđene trase. Novim idejnim rješenjem povećao se i broj predviđenih vezova, trebalo bi ih biti oko 600, te je bilo potrebno izraditi i nešto drugačiju studiju zaštite okoliša. Vrlo detaljno se pristupa cijelom projektu kako nam se kasnije ne bi dogodio bespotrebni zastoj. Bez obzira na ove sitne preinake, zbog kojih smo, uvjetno rečeno, i izgubili mjesec-dva dana, sve ide svojim tokom i predviđenim ritmom. Važno je napomenuti kako će se tek rješavanjem cjelokupne dokumentacije stvoriti uvjeti za izmjene prostornog plana grada Šibenika, što bi se trebalo dogoditi na jesen, i tako otvoriti vrata za početak radova i konačno rješenje lučice u Vrnaži – kazao nam je Željko Dulibić, ravnatelj Županijske lučka uprave.

dulibic-i-kulusic2-josipa151112
Projekt Vrnaža, nastavio je Dulibić, bit će podijeljen u pet dijelova. Razlozi su pronađeni u jednostavnosti ishođenja lokacijskih dozvola, ali i financiranju cijelog projekta.
– Stalo nam je da se Vrnaža napokon uredi kako i priliči jednoj lučici te se baš iz tog razloga ne želimo u potpunosti osloniti na sufinanciranje projekta novcem iz EU fondova. Odlučili smo se zato na parcijalno rješavanje, financirano našim sredstvima, s tim da bi konačan izgled potpuno nove lučice trebao biti vidljiv kroz par godina – zaključio je Dulibić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.