Nesmotreni poljoprivrednici u dva mjeseca poreznim obveznicima ‘zapalili’ 1,2 milijuna kuna

Ilustracija

Iako se ljetni mjeseci uglavnom smatraju sezonom čestih požara, podaci kojima barata Vatrogasna postrojba Šibensko-kninske županije pale alarme za upozorenje i u zimskim mjesecima. Naime, od početka ove godine zabilježen je porast požara na otvorenom od oko 60 posto u odnosu na isti period lani.
370 POŽARA U 2015. GODINI
Na području Šibensko-kninske županije od 1. siječnja do 9. ožujka ove godine zabilježeno je ukupno 370 požara. Od toga je 51 požar zabilježen samo u prvih devet dana ožujka. Ništa bolje nije bilo ni u siječnju i veljači. U prvom mjesecu vatrogasci su na teren radi požara izlazili 129 puta, a u veljači 190. Osim toga, samo su u jednom danu, 18. veljače, zabilježena 32 požara otvorenog prostora.
– To je najviše zabilježenih požara u jednom danu, barem otkako se ja bavim vatrogastvom. Toga se dana trošak vatrogasnih intervencija popeo na oko 100 tisuća kuna. Do kraja veljače, ukupni trošak vatrogasnih intervencija iznosio je oko 1,2 milijuna kuna. Najveći požar u ovoj godini izbio je na drniškom području, točnije u naselju Karalić. Gorio je 1.351 hektar trave, makije i niskog raslinja. Na tom području nema poljoprivrednih kultura budući da se radi o minsko sumnjivom području i to je područje na kojem se požari javljaju iz godine u godinu. Osim toga, najveće su vatrogasne snage poslane da obuzdaju požar koji je izbio 8. ožujka na području Grebaštice, gdje se također radilo uglavnom o neobradivom zemljištu, ali je zahvaćeno bilo i nešto maslinika – priča Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Šibensko-kninske županije.
LJUDSKI NEMAR RIJETKO SE KAŽNJAVA
Požari na otvorenom području najčešće se događaju zbog ljudskog nemara, a predviđene novčane kazne za izazivanje požara vrlo su visoke i kreću se od petnaest do 150 tisuća kuna za fizičku osobu, dok je u slučaju nehaja kazna između dvije i petnaest tisuća kuna. Iste su kazne predviđene i za pravne osobe koje propustom izazovu požare. Osim toga, nepromišljenim baratanjem vatrom može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine, a ako je djelo počinjeno s namjerom, počinitelje čeka kazna zatvora od šest mjeseci do osam godina, ovisno o posljedicama.
Međutim, u praksi se rijetko kad pronađe osoba koja je uzrokovala požar i toliki trošak poreznim obveznicima, a pronalazak počinitelja u nadležnosti je policijske uprave.
– U praksi je, nažalost, teško dokazati nečiju odgovornost za požar, nije dovoljna samo sumnja, pa počinitelji najčešće prolaze nekažnjeno – kaže Dukić.
Budući da nam se topliji dio godine tek približava, a situacija s požarima je itekako alarmantna, iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije pozivaju na pojačan oprez prilikom spaljivanja suhe trave, korova i ostalog niskog raslinja, smeća i drugog otpada, kao i na oprez pri bacanju opušaka. Trenutak vaše nepažnje može imati katastrofalne posljedice po okoliš i sigurnost ljudi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.