NI HDZ NE VRAĆA KREDIT: Burić i Dujić suzdržani, oporba rječita: ‘Krediti se ne dižu kod privatnika’

Među velike dužnike u Lijepoj našoj upisao se i HDZ – više od osam mjeseci kasni s vraćanjem 4,2 milijuna kuna tvrtki Gas Trading d.o.o čiji je osnivač firma Prvo Plinarsko društvo u vlasništvu Pavla Vujnovca.

Kredit je podignut za financiranje promidžbe pred izbore za EU parlament  2014. i predsjedničke izbore  2104./15., a kako prenosi Jutarnji, sve je odrađeno uz znanje bivšeg predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka. Zbog kašnjenja uplate pozajmice osnivač PPD-a Vujnovac javno je istaknuo da ga je financijsku pomoć zamolio tadašnji tajnik stranke Milijan Brkić.

A što na sve to kažu naši lokalni političari? Bi li se stranke trebale financirati kod poslovnih banaka i je li došlo do nesuglasica unutar vrha HDZ-a? Vladajući suzdržani, oporba rječita.

buric projekti 130616 1

Gradonačelnik Željko Burić slučaj nije htio podrobnije komentirati budući da s detaljima nije upoznat, niti, kako kaže, o tome ‘nema ni treba imati ikakvih saznanja.

dujic

 

Ni predsjednik ŽO HDZ-a Nediljko Dujić nije upoznat s detaljima, ali vjeruju da su odluku o zaduženju donijela tijela HDZ-a na nacionalnoj razini.

-Vjerujem da HDZ ima dovoljne prihode da servisira svoje potrebe – kazao je Dujić, a na pitanje kako komentira činjenicu da je osnivač PPD-a u  tjedniku Nacional javno od Milijana Brkića zatražio vraćanje pozajmice, Dujić je odgovorio da postoje institucije nadležne za rješavanje takvih problema.

-Kad imam poslovni odnos s nekim ne rješavam ga preko medija, za to postoje institucije. Ako postoji, dug treba vratiti, a ako ne postoji, cijelu stvar treba staviti ad acta.  U svakom slučaju, mislim da se radi o političkim igrama kako bi se naštetilo HDZ-u – zaključio je Dujić.

 

Oporba, je, s druge strane, nešto rječitija pa reformist Petar Baranović kaže da ga, kad su u pitanju HDZ i ostale velike strane ova priča ne iznenađuje.

gradsko vijece petar baranovic1 160316

-Mislim da je ova informacija izašla u svjetlu zadnjih velikih previranja unutar HDZ-a i radi se o vrlo neugodnoj situaciji za HDZ. Financiranje kampanje je vrlo izazovno svakoj stranci. Mi smo napravili dizanjem kredita u poslovnoj banci kojeg uredno vraćamo iz sredstava iz proračuna za financiranje rada stranke i od članarina. S druge strane, neke stranke koje imaju moć i poziciju da utječu na krupni kapital posežu za ovakvim vrstama pozajmice od komapnija koje traže svoju poziciju na tržištu. To je moralno i etički dvojbeno – odlučan je Baranović.

Dodaje kako je 4.2 milijuna kuna ozbiljna cifra koja otvara mnoga pitanja na koja HDZ-ovci moraju odgovoriti iako je navodno sve čisto.

-Revizija je u Hrvatskoj puka forma, kako je ja vidim, a djelovanje takvih institucija samo je formalnosti i simbolika – zaključio je.

Predsjednik GO SDP-a Franko Vidović također se pita trebaju li se političke stranke zaduživati kod privatnika.

franko vidovic

-HDZ doduše to radi već 20 godina pa ne čudi, a birači koji su glasali ili namjeravaju glasati za HDZ nek se zapitaju. HDZ ne preza ni od čega, tajnik je digao kredit, to nitko u stranci ne zna. Tko njima potpisuje papire? Taj vrh stranke izgleda kao kuća strave, nestaju novac, nestaju papiri, o čemu se tu radi? – pita se Vidović i nadovezuje na situaciju iz 2013. kada je Jadranska banka  odobrila kredit  HDZ-u.

– Pogotovo kad uzmemo u obzir sve probleme u gospodarstvu koje Šibenik ima i probleme poslovanja same banke. Neposredno nakon što je JABA dala kredit HDZ-u, Vodovod i odvodnja na čelu sa sadašnjim ravnateljem Mihom Miočem i gradonačelnikom Burićem kupuju dionice banke u iznosu od pet  milijuna i 91 tisuću kuna. Volio bih da mi netko objasni tu povezanost. Znalo se da su te dionice klizava, banka je išla u dokapitalizaciju i sve su to na kraju financirali građani – zaključio je Vidović.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.