OBLJETNICA OSNUTKA 113. BRIGADE: Pogledajte program obilježavanja

Ovih dana obilježava se 24. obljetnica osnivanja 113. brigade Hrvatske vojske. Obljetnicu organiziraju Udruga branitelja Šibensko-kninske županija, a nosioci obilježavanja su HVIDRA, UDVDR Grad Šibenik te Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja.

U petak 19. lipnja 2015. prisjetit ćemo se obljetnice ustroja legendarne 113. brigade Zbora narodne garde. Obilježavanje će kao i prošle godine početi polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika braniteljima na Baldekinu te kod središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj. Sveta misa bit će služena u spomen kapelici u vojarni Bribirskih knezova izrađenoj u čast herojima gdje će se u spomen na svakog poginulog branitelja te njegovog junačkog djela pored njegova imena položiti ruže.

Nakon svete mise uslijedit će zajedničko druženje u prostorijama Katoličke škole.

-Ovim putem obavještavamo i pozivamo sve pripadnike 113. brigade kao i naše prijatelje da nam se pridruže i uveličaju ovu svečanost – pozivaju organizatori.

113 brigada

IZ POVIJESTI 113. ŠIBENSKE BRIGADE

Dana 19. lipnja od MORH-a je prihvaćen odobren novi ustroj ‘Šibenske br. ZNG’. Odlukom ministara obrane RH dana 28. lipnja za zap. „113. br.ZNG“ imenovan je Ante Ljubičić, koji uz suradnju Sekreterijata za obranu u općinskih struktura vlasti provodi užurbanu mobilizaciju 113.br.ZNG na prikladnim Mob – zborištima. Posjetom ovom području 2. srpnja, ministar obrane RH, na inzistiranje A Ljubičića odobrava da „Djelatna satnija (postrojba sa oko 90 v/o) koja se mobilizirala za 4. gbr. uđe u sastav 113. br. zbog vrlo teške ratne situacije na rubnim područjima šibenske općine prema tzv. SAO Krajini.

U rujanski rat je 113. brigada ušla s oko 1470 v/o slabo naoružana uglavnom osobnim pješačkim naoružanjem, da bi nakon pobjede nad nadmoćnijim 9. kninskom korpusom u ‘Rujanskom ratu’ ostvarila strahovit razvoj u ljudstvu i vojnoj opremi.

Ovakav ustroj ostaje do 15. travnja 2000. godine kada 113. brigada prestaje s djelovanjem. U periodu od 16.06.1991. god do 15.04.2000. god. u 113. brigadije bilo angažirano oko 8.000 pričuvnih i djelatnih v/o, a kroz 33 naraštaja oko 14.000 ročnih vojnika. U periodu svog djelovanja, ukupni gubici iznose 71 vojnika; ročnog vojnika; dočasnika i časnika. 

Vječna im slava i hvala!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.