OD DANAS NA SNAZI NOVI STEČAJNI ZAKON: Stečaj za šibenski TLM?

Dugo najavljivana “vruća jesen” Hrvatskoj donosi lavinu stečajeva, koji bi, u konačnici, trebali pokositi gotovo 20.000 tvrtki s više od 10.000 zaposlenih.

Posljedica je to novog Stečajnog zakona koji danas stupa na snagu, a prema kojem će u stečaj, po sili zakona, ići tvrtke čiji su računi u blokadi 120 ili više dana, piše Jutarnji list. 

U sindikatima se, čini se, najviše pribojavaju da bi u stečaju mogao završiti šibenski TLM, što bi ugrozilo egzistenciju tamošnjih 600-tinjak radnika i njihovih obitelji. TLM je, podsjeća Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata, u predstečajnoj nagodbi i do kraja tog postupka treba mu još mjesec i pol. No, kako još nema predstečajnog plana i ne odvija se proizvodnja, stečaj je, strahuje on, vrlo izgledna opcija.

– Očekujemo da će Vlada o tome raspravljati, s obzirom na velik broj radnih mjesta koja bi mogla biti izgubljena, i spasiti TLM – naglašava Dragičević.

Podaci Fine, a i oni koje je iznio ministar pravosuđa Miljenić, pokazuju da najveći dio kandidata za stečaj zapravo nema ni jednog zaposlenog. Po tim podacima, u blokadi od 120 dana ili duljoj krajem lipnja bilo je 19.646 tvrtki u Hrvatskoj, koje su zapošljavale 10.139 radnika, a među njima je čak 15.091 tvrtka bez ijednog zaposlenog.

‘Fikus’ tvrtke

Ukupni dugovi tvrtki čiji su računi krajem lipnja bili u blokadi 120 ili više dana bila su 19,2 milijarde kuna. I ovdje najveći dio dugova otpada na “fikus” tvrtke, bez zaposlenih: one su krajem lipnja dugovale 14,4 milijarde. Po prije objavljenim medijskim tvrdnjama, među kandidatima za stečaj su i tvrtke Krešimira Milanovića, Mate Granića, Ivića Pašalića i Vladimira Zagorca. Ekspresno otvaranje brojnih stečajeva, smatra dio stečajnih upravitelja, prijetnja je ionako preopterećenom sustavu u kojem bi moglo doći do zagušenja.

– Mi smo potpuno spremni za primjenu Stečajnog zakona i pružanje tehničke podrške – tvrdi Anđelka Buneta, predsjednica Uprave Fine. I Orsat Miljenić kaže da očekuje da će novi Stečajni zakon ubrzati stečajeve te s tržišta ukloniti tvrtke koje generiraju veliku nelikvidnost. U stečaj bi najprije trebale one bez zaposlenih i s više od tisuću dana u blokadi, a do lipnja sljedeće godine i ostali kandidati.

IZVOR: Jutarnji.hr 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.