Od danas s kopna više nećete moći do tvrđave: Počinju radovi na sv. Nikoli!

Danas počinju pripremni radovi na tvrđavi sv. Nikole u šibenskom kanalu. Radovi vrijedni 1,1 milijun kuna predviđaju uklanjanje deponiranog nasipa s južne strane tvrđave (preko kojeg su Šibenčani i ulazili na tvrđavu), rušenje građevine uz tvrđavu te uklanjanje pregradnih zidova unutar same utvrde.

tvrdava sv nikola (6)

Izvođač radova je dubrovačka tvrtka Tonikom, a sve će se raditi s posebnom pažnjom kako ne bi došlo do oštećenja budući da se radi o kulturnom dobru najviše kategorije.

tvrdava sv nikola (2)

-Dopremanje opreme i odvoz materijala moguć je isključivo morskim putem, a završetak radova je kraj prosinca – kazao je župan Goran Pauk dodajući kako je Šibensko-kninska županija za tvrđavu sv. Nikole u idućoj godini predvidjela još milijun kuna koji će se iskoristiti za projektiranje kopnenog prilaza tvrđavi, odnosno nastavak izgradnje drvenog mosta od otočića Školjić te sanacija mula.

Daljnjim ispitivanjima termovizije, pojasnio je Pauk, utvrdit će se postoji li, kao što se vjeruje, povijesni otvor s južne strane tvrđave koji bi u budućnosti služio kao kopneni ulaz na fortifikacijski objekt.

-Obnova tvrđave sv. Nikole je jedan dugotrajan i složen posao. Iza nas je mukotrpan rad na opsežnoj dokumentaciji. Tvrđava je nominirana za upis na UNESCO-vu listu kulturnih dobara te zbog njihovih strogih pravila dinamika obnove neće pratiti realizaciju obnove drugih gradskih tvrđava. Nominacija na UNESCO-ovu listu nam je jako važna te ćemo kod svih radova konzultirati osim Konzervatorskog odjela i predstavnike UNESCO-a – istaknuo je župan.

kanal-sv

Podsjetio je kako je tvrđavu sv. Nikole na UNESCO-ovu listu nominirao talijanski grad Bergamo, uz ostale venecijanske utvrde od 15. do 17. stoljeća na bivšem prostoru Mletačke republike, kao što su fortifikacije grada Hvara, Korčule i Zadra.

sv nikola tvrđava-310709

Nominacijsku dokumentaciju izradila je JU Priroda uz podršku Županije, projekt ispred Ministarstva kulture koordinira Josip Ćuzela  a jednom kada se taj objekt stavi pod zaštitu UNESCO-a to će značiti da će čitav prostor oko tvrđave, takozvana buffer zona, biti posebno zaštićena.

tvrdava sv nikola (3)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.