ODRŽANA JAVNA TRIBINA: Što su ‘slabe točke’ šibenskog prometa?

U četvrtak 02.10.14. u 18:00h u Gradskoj knjižnici  ‘Juraj Šižgorić’ održana je Javna tribina na temu ‘Osvrt na prometno stanje Grada Šibenika’ koju je organizirala Hrvatske udruge diplomiranih inženjera prometa ‘Prometna klinika’. Za početak tribine uvodno su izlagali osnivači ‘Prometne klinike’ Ivan Kundid i Marijan Zec, inače Fakulteta prometnih znanosti u Šibeniku.

Prometna klinika je mlada Udruga, osnovana 2013. godine sa sjedištem u Šibeniku, ali područjem djelovanja na cijelom području Lijepe naše, a ako bude prilika i dalje. Ciljevi su joj prvenstveno povećanje protočnosti i sigurnosti u prometu, među kojima ističu promicanje ugleda Fakulteta prometnog smjera, skrbi za razvitak i napredak Fakulteta, njegovanje i razvitak etike inženjerskog poziva te promicanje ugleda inženjerske struke.

tribina_knjiznica

– Jedan od razloga našeg osnivanja jest u tome što smo kao studenti na Fakultetu prometnih znanosti uvidjeli da puno toga učimo u teoriji a nažalost nemamo kako provesti naučeno znanje u praksi pa smo se odlučili osnovati udrugu i pokušati stečeno znanje primijeniti u praksi. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti i doprinijeti boljem razvitku našeg grada Šibenika ali i šire – kažu.

Dodaju kako je idući razlog podcjenjivanje od strane šire javnosti po pitanju studiranja na Fakultetu prometnih znanosti zbog toga što je navedeni fakultet doživio težak pad u prošlosti.

– Valja naglasiti kako nije to jedina viša i visokoobrazovna ustanova na kojoj su se izvodile razne malverzacije, ali nažalost taj fakultet je bio najviše medijski eksponiran i dan danas se pri pomisli na korupciju prvo pomisli na fakultet prometa. Iz tog razloga mi želimo raditi i pokušati osvjetlati obraz našem fakultetu i dokazati da je to iza nas – odlučni su osnivači ‘Prometne klinike’.

prometna klinika

Na tribini je bilo govora o prometnom stanju u gradu, osnivači Udruge rekli su par riječi u uvodu o tome kako su se u posljednje vrijeme počele stvari u prometu popravljati, pogotovo uključivanjem grada u Intermodal projekt s kojim je usko povezan dolazak bicikala za iznajmljivanje ‘next bike’. Pričalo se i o novoizgrađenom putničkom terminalu u Luci, zatim o loše koncipiranom javnom gradskom prijevozu i drugim ‘slabim točkama’ grada Šibenika.

Predavači su bili dogradonačelnik Danijel Mileta, te načelnik odjela sigurnosti pri PU Šibensko-kninskoj Renato Grguričin, a nakon predavanja uslijedila je rasprava. Tema se pokazala kao pun pogodak, jer je postignuta interakcija između predavača i publike što je bio i cilj tribine.

U raspravi su među ostalim sudionicima u publici sudjelovalo dr.sc. Ivo Jakovljević, dipl. ing. građ. Igor Marinović i dipl. ing. prom. Ante Pražen. Ciljevi tribine su postignuti: doprlo se do građana, približeno im je aktualno prometno stanje u gradu, tematika je podignuta na višu, stručniju razinu od ‘naklapanja’ po medijima, na mnoga je pitanja odgovoreno, a pojavila su se i neka nova.  Ovo je samo uvertira u sljedeću tribinu koja bi trebala biti još stručnija, jer Udruga namjerava u bliskoj budućnosti iznijeti svoj projektni prijedlog za poboljšanje stanja u gradu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.