Održana javna tribina udruge Franak

Udruga Franak organizirala je jučer javnu tribinu pred 150-ak građana u Šibeniku s ciljem davanja pravovaljanih informacija i savjeta u slučaju „Franak“ čija je svrha davanje članovima Udruge što točnijih i adekvatnijih informacija radi učestalih telefonskih i e-mail upita nakon pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda koja je objavljena 16. srpnja ove godine.

Šibensko-kninska županija ima preko 300 registriranih članova te je voditeljica Udruge Katarina Lucić izjavila kako vidi dosta prostora za proširenje Udruge s obzirom da na razini cijele Hrvatske postoji još 40 000 dužnika koji se još nisu uključili u rad Udruge. Dodala je i da je Udruga prijavila projekt Gradu Šibeniku u sklopu kojeg je zatražila prostor i novčanu donaciju koja bi se utrošila na rad ogranka u Šibeniku te izrazila nadu da će Grad Šibenik izaći u susret i prepoznati potrebu članova Udruge.

– Udruga Franak izneseno daje, ne kao pravni ili kakav drugi savjet, nego prema svom najboljem znanju i u dobroj vjeri prenosi podatke kojima raspolaže i stajališta ili razmišljanja. Svaki član mora sam donijeti odluku u svojoj stvari. U konačnici sve ovisi o odluci nadležnih tijela- savjetovao je prisutne aktivni član Jakov Vučić i dodao da i razumije zbunjenost dužnika koja je nastala nakon presude Visokog trgovačkog suda jer Hrvatska udruga banaka i banke u svojim odgovorima klijentima tvrde kako su već ranije ispoštovale presudu VTS-a.

Udruga Franak je pojasnila i situaciju oko usklađenja postojećih ugovora o kreditima s izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Banke su jednostrano promijenile ugovornu odredbu o čemu su pismenim putem izvijestile drugu ugovornu stranu, bez sklapanja aneksa ugovora.

Prema Zakonu o obveznim odnosima ovaj način izmjene ugovorne odredbe nije dopustiv, jer se ova vrsta ugovora može mijenjati jedino sklapanjem aneksa koji potpisuju obje ugovorne strane.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.