ODUŠEVLJENJE NAKON POSJETA ŠIBENIKU: Ovako nas drugi vide

Iskustvo posjeta Šibeniku u cijelosti prenosimo s portala Večernjeg lista:

Neki dan sam bila turist u gradu koji obožavam, u gradu za koji sam oduvijek vezana i u gradu u koji kada dođem uvijek moram otići na ista mjesta, istim rasporedom obilaska.

Znam centar grada napamet, znam svaku skalu, svaku zidinu i baš uvijek se dogodi da se zaljubim ispočetka, ali neki dan sam se namjerno ponašala kao pravi turist i pokušala vidjeti koliko sam objektivna, ali ne, on me opet isto osvojio.

sibenik

Šibenik je grad u koji bi se u nekoj dalekoj penziji mogla preseliti.
Ali o tome trenutno uopće ne razmišljam jer mi odgovara trenutna dinamika, a i do penzije trebam papati još puno špinata 🙂

Ali vrijeme koje je provedeno u Šibeniku je kao vrijeme na nekoj drugoj planeti.
Ok, čak pri tom ni ne mislim na more, sunce, plaže…. već mislim na povijest grada, na njegove zidine, gdje svaka ulica izgleda kao posebno napravljena kulisa, gdje sunce glumi specijalni efekt i pada pod točno onim kutem kako bi svaki taj dio bio još ljepši.

Prošle godine sam bila baš u trenutku kada su se pored šibenske katedrale snimali kadrovi za seriju Game of Thrones i u tom trenutku sam pomislila kako je divan posao ljudi koji traže po svijetu najljepše lokacije za svoje potrebe. Stvarno nisu bez razloga odabrali Šibenik, Split, Dubrovnik.

Često sam u Šibeniku i baš svaki put kada dođem, obavezno prvo posjetim katedralu koja oduzima dah, ustvari to je svakako moj najljepši dio grada, moje daleko najljepše mjesto u Hrvatskoj.

Katedrala sv. Jakova

 

Nekako sam oduvijek znala da bi se voljela udati upravo u toj katedrali i tako je i bilo.
Klapa Maslina iz Šibenika, predivno je i s toliko emocija otpjevala pjesmu koju nam je moj tata napisao za vjenčanje, a sve to zabilježili smo i u video spotu s kadrovima grada, koji su i pjesmom i slikom oduševili čak i Kinu. Pjesma je Kineze osvojila na prvu, a spot je bio prikazan i na njihovoj nacionalnoj televiziji, naravno spominjući kako je Šibenik raj na zemlji.

Odmah pored katedrale, nalazi se restoran Pelegrini, koji se prošle godine okitio priznanjem najboljeg hrvatskog restorana i to itekako zasluženo.
Preporučila bi vam neko jelo posebno da probate, ali to je stvarno teško, ne zato što toga tamo nema, nego ne mogu izabrati samo jedno najbolje, sve morate probati!

 

Čovjek bi pomislio da su me platili za ovakve pohvale, ali već godinama muža nagovaram da ako ikada osvojimo na lutriji da mi može za poklon kupiti restoran s istim sastavom kuhara i konobara 🙂
Bez brige, igramo loto, iako su mi trenutni dobici za počastiti kavom, hihi.

U posljednjih nekoliko godina, Šibenik se razvija, gradi i vidi se da se ulaže u grad.

Šibenik je najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu, glavni grad te kulturno, obrazovno, upravno i gospodarsko središte Šibensko-kninske županije.

Prvi put se spominje na Božić 1066. u darovnici Petra Krešimira IV., pa se naziva i Krešimirovim gradom, a katedrala sv. Jakova u Šibeniku najznačajnije je graditeljsko ostvarenje 15. i 16. st. na tlu Hrvatske. Zbog svojih iznimnih vrijednosti 2000. godine uvrštena je u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa, a uz katedralu Svetoga Jakova Šibenik bi mogao imati još jedan spomenik na listi UNESCO-a. Riječ je o tvrđavi Sv. Nikole koja je prije nekoliko godina  ušla na zajedničku listu tvrđava koje će biti pod zaštitom UNESCO-a, a početkom godine završena je prva faza obnove.

Sve navedeno trebate svakako prvom prilikom posjetiti!

Izvor: Večernji.list

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.