‘OSTAVILI SMO IH SLUČAJU’: Žirjani već pola godine po kruh i mlijeko moraju u Šibenik!

Od listopada prošle godine na otoku Žirju ne radi trgovina. Stotinjak stalnih stanovnika najudaljenijeg otoka u šibenskom arhipelagu po osnovne namirnice kao što su kruh i mlijeko odlaze u – Šibenik.

-Na Žirju živi uglavnom starija populacija koja da bi kupila krafne, kruh ili mlijeko mora odlaziti sat i pol vremena vožnje brodom jer samoposluga ne radi. Te smo starce ostavili slučaju – poručio je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća reformist Petar Baranović te od gradskih čelnika tražio odgovore na pitanja što se poduzima oko ovog problema.

GRAD NE MOŽE FINANCIRATI POSLOVANJE TRGOVINE

zirje-nives-230109

Dogradonačelnik Danijel Mileta podsjetio je kako je za mandata bivše gradske vlasti, u kojoj je participirao i sam Baranović, obećano da će Grad sufinancirati poslovanje trgovine na Žirju te se uspostavilo, poručuje Mileta, da to nije zakonski osnovano.

-U stalnom smo kontaku s predstavnikom MO Žirje te se radi na tome da Grad Šibenik za potrebe trgovine stavi u funkciju zgradu stare škole uz minimalnu naknadu te u okviru svojih zakonskih i financijskih mogućnosti – kazao je Mileta.

Ovaj gorući problem bit će i glavna tema gradonačelnikova tzv. hodajućeg kolegija koji će se, kako doznajemo, održati idućeg tjedna upravo na Žirju.

-Apsolutno ćemo s gradonačelnikom Željkom Burićem pričati o ovoj gorućoj i životno bitnoj temi, a koji će se model odabrati sam Bog zna – ističe predsjednik MO Žirje Željko Šižgorić te dodaje kako Žirjani kupovinu trenutno riješavaju pomažući jedni drugima.

DUĆAN NA ŽIRJU TEMA IDUĆEG HODAJUĆEG KOLEGIJA

željko sizgoric

-Držimo se zajedno i dobro smo povezani brzobrodskim i trajektnim linijama – napominje te dodaje kako je u posljednje vrijeme razgovarao s predstavnicima različitih trgovačkih lanaca, ali svi oni Žirje doživljavaju ‘otokom na kraju svijeta’ te im je otvaranje dućana na otoku financijski neisplativo.

Šižgorić pojašnjava kako je za Žirje problem nastao 2004. godine kada bivša Poljoprivredna zadruga ‘Žirje’ odlazi u stečaj, a za njom otok bespovratno gubi dva atraktivna prostora. Tijekom 2010. godine uz financijsku pomoć tadašnjeg Ministarstva mora započela je obnova zgrade škole, no sve je stalo u roh-bau fazi.

žirje repka-marko-08052011 13

-Naša je vizija da se na tom prostoru uredi jedan opksrbni centar s popratnim sadržajima, a na koji će se način riješiti uređenje tog objekta još se ne zna. Možda čak i preko strukturnih fondova Europske unije – kaže Šižgorić dodajući kako trajno rješenje za stanovnike Žirja nije da mali trgovci otvore dućan samo tijekom sezone i to u privatnim prostorima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.