OVU SRIJEDU: Predavanje na temu ‘Šibenske fortifikacije u 16. i 17. stoljeću’

Predavanje na temu “Šibenske fortifikacije u 16. i 17. stoljeću – nove znanstvene spoznaje i istraživanja” održat će se u srijedu, 14. listopada u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” s početkom u 18:30 sati.

Predavanje će održati dr.sc. Ivo Glavaš, konzervator u Konzervatorskom odjelu u Šibeniku.

Dosadašnja istraživanja o šibenskim fortifikacijama odnosila su se uglavnom na pokušaje rekonstrukcije situacije iz razdoblja razvijenoga i kasnoga srednjeg vijeka te 15. stoljeća u kojem počinje mletačka dominacija nad šibenskom komunom. S obzirom na količinu izvorne građe i terenska istraživanja, u uvjetima kad su srednjovjekovne strukture dijelom duboko u arheološkome sloju, a bedemi u razdoblju austrijske vladavine gotovo u cijelosti srušeni, taj zadatak svodi se uglavnom na manje-više uspješne hipoteze. Međutim, razdoblje novoga vijeka i mletačko-turskih ratova pruža obilje arhivskih informacija i epigrafskih spomenika na temelju kojih je moguće prilično uspješno rekonstruirati faze utvrđivanja Šibenika u vrijeme bastionske izgradnje. Tomu periodu u literaturi nije poklonjena veća pozornost, štoviše, moglo bi se kazati da su neki problemi tek djelomično razjašnjeni. Ponajprije se to odnosi na ojačavanje postojećih srednjovjekovnih i kasnosrednjovjekovnih bedemā Šibenika te izgradnju bastiona Bernardi i bastiona sv. Katarine u istočnome dijelu grada. Dosad je posve neistražena i neobjavljena faza utvrđivanja i ojačavanja tvrđave sv. Mihovila u periodu uporabe topništva.

Arheološkim i konzervatorskim istraživanjima tvrđave Barone na nekadašnjem brdu Vidakuši utvrđena je ta starija faza tvrđave, a ostatci su  nakon restauratorsko-konzervatorskih radova prezentirani. Sveobuhvatni program obnove i modernizacije šibenskih utvrda dovršen je u drugoj fazi Kandijskoga rata za vrijeme providura Bernarda (1656. – 1660.) kad je tvrđava Barone dobila današnji oblik, a kraj šibenskih Kopnenih vrata izgrađen je bastion Bernardi. Arheološka iskapanja koja su provedena na tvrđavi Barone i iskapanja koja se provode na tvrđavi sv. Ivana nakon dužega vremena na neki način predstavljaju pionirske zahvate na bastionskim utvrdama u Dalmaciji, a najveći je izazov prezentacija različitih faza tvrđavā od kojih su samo na tvrđavi sv. Ivana početnim konzervatorskim istraživanjima identificirane četiri.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.