Pauk: Legalizacija je ‘prevara’ stoljeća, pročelnica Škugor: Legalizacija će stoljećima – trajati!

Oko milijun kuna nedostaje u blagajni Šibensko-kninske županije za 2015. godinu zbog čega je danas po drugi put rebalansiran proračun. Taj je novac Županija trebala uprihodovati od postupka legalizacije, no oko 1.100 obrađenih predmeta još čeka da ih provedu gradovi i općine te vlasnicima naplate kaznu za nelegalne objekte.  Pojašnjeno je kako gradovi i općine nisu izvršili svoj posao jer im je prioritet u naplati komunalni doprinos, a većina ih nelegalnim graditeljima ostavlja i mogućnost plaćanja na rate ili poček.

Župan Goran Pauk na današnjoj sjednici Županijske skupštine projekt legalizacije nazvao je ‘prevarom’,  s navodnicima, stoljeća!

-Možda su to teške riječi, ne mislim da je ministrica Mrak Taritaš prevarantica, ali sve skupa najavljeno jest. Govorilo se da ćemo zaraditi oko 20-ak milijuna kuna jer smo imali 22 tisuća zahtjeva za legalizacijom, ali sve skupa nije moguće ostvariti bez dovoljno ljudi jer prihodi nisu dovoljni da pokriju troškove posla oko legalizacije – kazao je Pauk.

Njegova pročelnica za prostorno uređenje Semira Škugor sličnog je stava, ona smatra da je legalizacija posao ‘koji će trajati stoljećima’.

semira skugor 1 0712

Pročelnica, naime, smatra kako Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, osnovana isključivo radi legalizacije, dio predmeta koji je preuzela od Šibensko-kninske županije obrađuje iznimno sporo.

-Kada Agencija riješi određeni predmet dužna ga je poslati nama, budući da se objekt nalazi na našem području kako bi ga stavili na oglasnu ploču. Prema onome koliko nam tih rješenja šalju mogu zaključiti da se sve odvija iznimno sporo – kaže Škugor.

Osim toga, dodaje pročelnica, još 1. srpnja 2015. godine Agencija je trebala preuzeti dodatne dvije tisuće predmeta iz ruku Županije, no obavijest je o preuzimanju predmeta stigla je tek prije neki dan!

-Kasne gotovo pola godine budući da im je rok bio srpanj, a obavijestili su nas da će predmete preuzeti ovog četvrtka – kaže pročelnica. Novi rok po kojem se treba odlučiti hoće li ostatak predmeta nastaviti legalizirati Županija ili država je 31. prosinac 2015. godine. Budući da se govorilo kako će većinu predmeta na koncu preuzeti država, a Županiji ostaviti oko 10 posto zahtjeva, smanjen je broj zaposlenih na poslovima legalizacije u Šibensko-kninskoj županiji.

legalizacija1

-Županija je na određeno vrijeme zbog poslova s legalizacijom 2013. godine zaposlila 10 ljudi, a godinu kasnije još 11 ljudi. Od naknade za legalizaciju Županiji ide 20 posto ukupnog iznosa, državi 50 posto, a gradovima i općinama 30 posto i jednostavno s tim novcima nismo mogli pokriti troškove zaposlenih. Koncem godine istječe i rok nakon kojeg bi ostatak predmeta trebala preuzeti Agencija, a nama bi ostalo 10 posto predmeta što smatramo da možemo riješiti s ljudima koje imamo zaposlene na neodređeno vrijeme – zaključuje Škugor.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.