Pauk priopćenje SDP-a nazvao ‘komunističkim manifestom’, a Klarina ‘zlonamjernim čovjekom’

Župan Goran Pauk priopćenjem je reagirao na jučerašnje priopćenje ŽO SDP-a vezanog o proračunu Šibensko-kninske županije. Pauk je priopćenje SDP-a okarakterizirao ‘jednim običnim političkim komunističkim manifestom’ te pojasnio zbog čega je došlo do pada prihoda županijskog proračuna.

-Promjenom Zakona o porezu na dohodak Županiji su se smanjili prihodi od tog poreza u 2016. godini za 1,4 milijuna kuna u odnosu na 2015. godini, ukinute su potpore iz Državnog proračuna za plaće djelatnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju u iznosu od 1,4 milijuna kuna, a rashodi za plaće ovih djelatnika se financiraju iz izvornog dijela Proračuna, ukinute su potpore iz Državnog proračuna za financiranje jedinica lokalne samouprave i uprave. Kako bi se ublažilo ukidanje potpore iz Državnog proračuna za financiranje jedinica lokalne samouprave iz izvornih prihoda Županije za ovu namjenu planira se  u 2016. godini iznos od 300 tisuća kuna – navodi Pauk te dodaje kako je daljnje opterećenje županijskom proračunu je debalans prihoda i rashoda na poslovima legalizacije.

-Županija iz svog izvornog prihoda pokriva troškove legalizacije radi neneplaćenih prihoda od riješenih predmeta legalizacije. Rješenja o naplati tih predmeta donose općine i gradovi na čiju brzinu donošenja ne možemo utjecati. Agencija Ministarstva  graditeljstva i prostornog uređenja, preuzela je do 01. srpnja 2015. god., 4600 predmeta od planiranih 8700, a prema nepotpunim informacijama riješeno je svega 150 predmeta. Smanjenje prihoda nije utjecalo na razvojne projekte, već se reflektiralo na smanjenje naknada i troškova za zaposlene u iznosu od 1,3 milijuna kuna koji su preraspoređeni u korist programa i projekata. Također umanjeni su i rashodi za aktivnosti Ureda župana u korist razvojnih projekata – pravda se župan.

Pauk zaključuje priopćenje kako njegova administracija nastavlja aktivnosti na svim započetim projektima: HOLISTIC, HERA, ALUTECH, revitalizacija kanala sv. Ante s obnovom tvrđave sv. Nikole, turistička valorizacija rubnih područja NP Krka, izgradnja CGO Bikarac, razvojni  projekti u pomorskoj infrastrukturi kao što je Vrnaža, Bilice, Dolac, sanacija rive u Tisnom, ulaganje u obrazovnu infrastrukturu.

-Samo zlonamjeran čovjek može reći da županijska administracija u 2015. godini nije uspjela povući niti jednu kunu ili euro za projekte, kad se zna da se većina od gore navedenih projekata financira upravo iz sredstava EU fondova, u iznosima do čak 90% – zaključuje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.