PERO MIOČ: Previše je uličara u HDDU, evo što su rekli ostali šibenski kulturnjaci

Zbog šutnje oko odabira Zlatka Hasanagovića na mjesto novog ministra kulture, te nezauzimanja stava na prijetnje smrću koje je zbog otvorenog neslaganja primila glumica Nina Violić, posljednjih dana Hrvatsku društvo dramskih umjetnika glavna je tema među kulturnjacima. Iz Društva je zbog gore navedenog posljednjih dana istupilo osamdesetak glumaca, među kojima i Leon Lučev.

kazaliste5

Pero Mioč, šibenski kazališni redatelj, glumac i prevoditelj također je zauzeo oštar stav prema Hrvatskom društvu dramskih umjetnika.

– Previše je uličara u HDDU koji se pojavljuju na svim manifestacijama na ulici, a ne na pozornici. Ima tu taloga i s lijeve i s desne strane – oštro je komentirao Mioč.

Što se tiče Zlatka Hasanbegovića,  novog minista kulture, Mioča čudi da Hasanbegović nije izabran za resor znanosti.  – Po vokaciji Hasanbegović nije kulturnjak nego povijesničar –

Mioča smo upitali i za komentar  o prijetnjama smrću koje je primila glumica Nina Violić nakon što je na svom facebooku napisala status u kojem kaže kako je očajna ‘što će sve do smrti živjeti u šupku svijeta i što se nikad ništa neće promijeniti. Naša djeca isto. Njihova djeca isto. Gonite se u tri pičke materine cijela fašistička Evropa i naša primitivna prčija! Nisam odavde!’

– Nina kao umjetnica ima sve moje simpatije, i kao redatelj i kolega pružam joj svu svoju podršku. Što se prijetnji koje je Nina primila tiče, te su prijetnje idiotizam. Upućuju ih nekompetentni zlonamjernici – kazao je Mioč.

U međuvremenu je pokrenuta peticija, odnosno javni apel Vladi RH protiv Zlatka Hasanbegovića, koju možete potpisati ovdje.

Šibenski dramski umjetnik Sergej Mioč nešto je drukčijeg stajališta  o istupanju iz Društva.  – S moje točke gledišta ova istupanja nisu dobra. Evo, sazvana je izvanredna sjednica Društva pa pretpostavljam da će se na njoj raspravljati o novom predsjedniku. Ne vidim razloga da napuštam Društvo radi jedne osobe. I ministar, ali i predsjednik Društva su smjenjivi, a Društvo ostaje. S druge strane, razumijem Juragu što nije reagirao u ime Društva na prijetnje Nini Violić, ali mislim da je trebao u svoje osobno –

sergio n

Ni Sergej ne odobrava prijetnje Nini – Užasnut sam i zgranut tim prijetnjama. Nina je prava dama i vrhunska glumica, skupa smo radili na Sedmom kontinentu i trebalo je nekako reagirati na prijetnje koje je dobila –

Mioč se osvrnuo i  na novog ministra kulture i kako kaže, ne želi ga osuđivati jer se politikom ne bavi, a dosada i nije čuo za njega.  – Žao mi je što još ništa nisam čuo iz njegovih usta, čujem samo komentare o onom što je navodno rekao. Ne želim mu suditi jer ga ne poznajem, sad sam za njega prvi put čuo. Vidjet ćemo koji će mu biti sljedeći potezi. Nije dobro ako se neki ultradesničarski stavovi ispostave točnima – kaže Sergej i dodaje da je ipak na toj poziciji očekivao Anju Šovagović ili Dragana Despota  ili možda Joška Ševu. – Ipak, u kulturu ne spada samo kazalište – dodao je za kraj Sergej Mioč.

Za komentar smo pitali i glumicu šibenskog kazališta, Franku Klarić. Franka kaže da je raskol u HDDU nepotreban.

franka klaric

– Mislim da se to treba riješiti unutar Društva dijalogom. Članica sam Društva i zasad neću izlaziti. Naravno da osuđujem sve prijetnje i nasilje, i ove upućene Nini Violić, ali i bilo kome. Međutim, Društvo je nepolitična i neprofitna udruga koja nikad nije zauzela stav – rekla je Franka. Što se tiče novog ministra kulture, šibenska glumica priznala je kako o njegovim referencama ne može govoriti jer ih ne zna.

-Istina da bih više voljela da je za  ministra kulture odabran  netko iz kazališnog ili filmskog svijeta, ali ne mogu osuđivati čovjeka kad o njegovim referencama ne znam dovoljno. Mogu ga simpatizirati ili ne, ali nemam ga temeljem čega osuditi – navodi Klarić.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.