POPRAVLJA SE STATISTIKA: U Šibeniku lani rođeno 86 djece više nego li u 2013. godini

Za razliku od 2013. godine koju u šibenskom rodilištu ne pamte po dobru, prošla je godina za šibenski natalitet bila zadovoljavajuća. U Šibeniku je tijekom 2014. godine rođeno 684 djece među kojima je bilo šest bliznaca. Za voditelja Odjela rodilišta i ginekologije OB Šibenik dr. Nikicu Živkovića ta je brojka respektabilna posebice kada se, tvrdi on, u obzir uzme teška ekonomska i društvena situacija u gradu.

-Mi smo u rodilištu koncentirani na brojku od 700 djece godišnje te kao što vidite lani nam je nedostajalo 16 poroda da dosegnemo tu brojku – navodi dr. Živković dodajući kako ih posebno veseli što se nije ponovila situacija iz 2013. godine kada je Šibenik zabilježio najmanji broj novorođenčadi u posljednjih 40 godina! Te se godine, naime, u Šibeniku rodilo 598 djece.

zivkovic-nikica

-Ove godine u odnosu na prošlu imamo 86 rođenih više što su puna tri razreda – kaže dr. Živković.

Unatoč kriznim vremenima koja ne jenjavaju u državi te bez konkretne i jasne nacionalne pronatalitetne politike, 2014. godina uspijela je razbiti negativan trend pada nataliteta u Šibeniku s obzirom na to da dugih pet godina rodilište bilježi samo minuse u broju rođene djece.

Kažimo kako će Grad Šibenik i tijekom 2015. godine roditeljima isplaćivati naknadu u iznosu od 1.200 kuna za prvorođeno, 1.400 kuna za drugorođeno i 21 tisuću kuna za trećerođeno dijete. S iznimkom da se potonja naknada isplaćuje u jednakim obročnim iznosima u vremenu od sedam godina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.