POSKUPLJENJE CIGARETA: Što Šibenčani kažu na to

Sukladno Zakonu o trošarinama, 21. travnja došlo je do novog poskupljenja duhanskih proizvoda ,što prema računici znači da prosječnog pušača, koji dnevno popuši kutiju cigareta, očekuje dodatni mjesečni izdatak od 150 kuna, odnosno 1800 kuna.  Oni koji puše cigarete od, primjerice 23 kune, godišnje će ih taj porok izaći 8395 kuna. Velike su svote u pitanju, pogotovo u današnje vrijeme, a mi smo pitali naše sugrađane kakav je njihov stav o tome i planiraju li sada prestati s pušenjem.

Nezamisliva kava bez cigareta

– Voljela bih reći da ću prestati, voljela bih ih se riješiti, prvenstveno zbog zdravlja ali i zbog financija, ali neću. Meni je nezamislivo popiti kavu bez cigarete, koliko kava dnevno, toliko cigareta. Nisam strastveni pušač, ali ovo poskupljenje me neugodno iznenadilo – rekla nam je Marija (61)

Cijene duhanskih proizvoda već godinama rastu, ovaj porok predstavlja veliki udar na džep potrošača. Prije nekoliko godina veliki broj konzumenata je sa filter cigareta prešao na duhan koji vide kao jeftiniji opciju.

– Za mene je pušenje ritual, neka navika koje se teško riješiti.  Odavno sam prešla na duhan na motanje, cijene su  mi već i tad bile visoke, a smatram da se pušač navikne na sve. Sebe nisam nikad smatrala ovisnikom, ali bilo je perioda kad sam odlučila prestati pušiti i shvatila sam da to nije tako lako. Nije stvar toliko u nikotinu, više u tome što postoji ta navika da nešto držim u ruci , kao da koristimo ruku i odjednom je prestanemo koristiti. Smatram da je bitno promijeniti stil sveukupno jer mijenjanjem stila bi postupno došlo do prestanka konzumacije duhana. Nisam za nagle prestanke gdje se čovjek ostatak života sprječava da zapali cigaretu. Zaboravili smo onaj pravi okus kave, cigarete su izmijenile taj okus , ali to je začarani krug u kojemu ljudi poistovjećuju kavu sa duhanom. Jedno bez drugoga ne ide- objašnjava svoj stav prema pušenju Kristina ( 28). 

Sve kreće iz glave

Izgleda da ni novi val poskupljenja ne djeluje na pušače, štetne navike se teško riješiti jer je postala stil života. Pauze su nezamislive bez da zapalimo cigaretu, a veliki problem predstavlja i što raditi s rukama u kojima smo godinama naviknuli držati nešto. Brojni bivši pušači kažu da su počeli više jesti, neki su se okrenuli sportu, ali bitno je naći neku okupaciju koja će maknuti misli od cigarete. Koji god način izabrali, sve kreće iz glave. Pušenje je, koliko vidimo, prije svega psihička ovisnost, ali sa dalekosežnim fizičkim posljedicama. A nekima, dok je gušt,pušit će.

– Pušim tu i tamo, a to što su cijenom otišle gore, ne predstavlja mi razlog da prestanem s konzumacijom.  Gušt mi je pušiti, a kad su gušti u pitanju oni uvijek pobjeđuju- kaže Mia.

 

Foto:Ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.