PREDAVANJE NAPUNILO KNJIŽNICU: Kako je neugledno smilje postalo najtraženija biljka

Županijska gospodarska komora Šibenik u suradnji sa Savjetodavnom službom podružnica Šibensko-kninske županije danas je u šibenskoj Gradskoj knjižnici održala predavanje na temu smilja te ljekovitog i aromatičnog bilja. Primorsko smilje neizostavna je vrsta kamenjarskih pašnjaka i ostalih područja hrvatskog priobalja, a besplatno stručno predavanje potvrdilo je sve popularniji status ove aromatične, ukrasne i ljekovite biljke. Ne čudi da su se istom danas odazvali brojni lokalni proizvođači, sakupljači, prerađivači zainteresirani za proizvodnju ljekovitog bilja.

smilje1

 

Predavačica dr. sc. Ines Pohajda, inače viša koordinatorica za stručni nadzor u poljoprivredi Savjetodavne službe, okupljenima je približila sve ono što o smilju eventualno nisu znali, ali i istaknula glavni cilj animiranja proizvođača da u svoj poljoprivredni pogon uključe i smilje. Naime, sve veća potražnja smilja često rezultira nekontroliranim sakupljanjem i branjem, zbog čega ova biljka polako nestaje na prirodnom staništu. Uvođenjem smilja u svoju proizvodnju, poljoprivrednici će, tvrdi predavačica, sprječiti prirodno nestajanje smilja. Isto tako, Pohajda je napomenula da se smilje ne smije vaditi zajedno s korjenom, a branje ove zaštićene biljne vrste prethodno treba odobriti Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

smilje 3

 

smilje 4

 

Odgovore na mnoge upite i nejasnoće iz područja proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja, u prvom redu mislimo na korake do eko znaka za ljekovito/aromatično bilje, nakon ovog predavanja, zainteresiranoj je publici potom približila i mr.sc. Marija Ševar, viša koordinatorica za ekološku poljoprivredu Savjetodavne službe.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.