Predsjedništvo DAŠ-a se oglasilo povodom izjave župana Pauka o njihovoj stručnosti

Povodom izjava župana Šibensko – kninske županije, Gorana Pauka objavljenim u medijima i javnim portalima o kompetencijama i stručnosti Društva arhitekata Šibenik u smislu provedbe javnog  natječaja za izradu idejnog arhitektonsko- urbanističkog rješenja Nove bolnice Šibensko –kninske županije oglasilo se Predsjedništvo DAŠ-a temeljem sjednice održane dana 27.10.2015.godine. Za komentar i demant su, kako ističu u priopćenju, dobili i podršku Udruženja hrvatskih arhitekata.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

 

‘Društvo arhitekata Šibenika (DAŠ) dio je i član Udruge hrvatskih arhitekata (UHA), krovne strukovne udruge na području arhitekture i urbanizma te krajobrazne arhitekture na području Republike Hrvatske.

Jedna od osnovnih aktivnosti regionalnih Društava arhitekata, a koja su organizirana po županijama, jest provedba natječaja s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza.

Sukladno navedenom, DAŠ je prošli tjedan potpisao ugovor s Općom bolnicom Šibensko – kninske županije za provođenje javnog natječaja za izradu idejnog arhitektonsko – urbanističkog rješenja Nove bolnice Šibensko-kninske županije, što jest uobičajeni način dobivanja najpovoljnijeg rješenja i odabira projektne kuće, a sve sukladno Zakonu o javnoj nabavi i Pravilniku o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutrašnjeg uređenja i uređenja krajobraza, koji opisuju i uvjetuju način dobivanja najboljeg rješenja. Na isti način je Društvo arhitekata Šibenik 2011.g. provelo javni natječaj za dobivanje najboljeg urbanističko-arhitektonskog rješenja za Šibensku Poljanu kojeg je investitor i raspisivač bio Grad Šibenik.

Za navesti je da je Društvo arhitekata Zadra u 2014.g. provelo natječaj za izradu  idejnog arhitektonsko – urbanističkog rješenja Zdravstveno-turističkog centra u Biogradu n/m kojeg je investitor i raspisivač Zadarska županija.

Ukupno se u 2015.g. na području Republike Hrvatske provelo ili se još uvijek provodi 20-tak natječaja, čak i za građevine manje važnosti za jedinicu lokalne samouprave.

Obzirom da je Šibensko – kninska županija u dosadašnjim pripremama izvršila sve analize i izradila potrebne programe, ali ne i idejno rješenje nove bolnice Šibensko-kninske županije, te se odredila lokacija iste koja je uvrštena u GUP Grada Šibenika, sazrjeli su svi uvjeti za dobivanje najpovoljnijeg idejnog arhitektonsko – urbanističkog rješenja sukladno pravilima struke i javne nabave, a to je raspis javnog arhitektonsko – urbanističkog natječaja. Za ovako važan strateški projekt  na nivou Republike Hrvatske, to je i preporuka Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatske komore arhitekata i resornog Ministarstva.

Budući da je Društvo arhitekata Šibenik ovlašteni provoditelj natječaja od strane Hrvatske komore arhitekata , te s obzirom da županijska Društva arhitekata u pravilu provode natječaje za lokalitete u svojoj županiji, DAŠ je sukladno važećem Pravilniku o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutrašnjeg uređenja i uređenja krajobraza ugovorio provedbu natječaja sa Općom bolnicom Šibenik.’

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.