Predstavljen Urbani razvojni plan stare gradske jezgre

Nakon svečanog otvorenja Urbanog centra Grada Šibenika, u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” održana je prezentacija nacrta Urbanog Razvojnog Plana (URP), kao osnovnog strateškog dokumenta za revitalizaciju povijesne jezgre. URP su šibenskoj javnosti predstavili stručni ekspert Ivana Katurić i Petar Mišura voditelj projekta.

Svrha izrade URP-a je uspostava dugoročnog modela razvoja i zaustavljanja negativnih socio-ekonomskih trendova. Zasnovan je na analizi lokalnih potreba, te demografskoj i ekonomskoj analizi. Opsežno istraživanje koje je prethodilo izradi URP-a pokazalo je da je šibenska gradska jezgra relativno gusto naseljena, ali je stanovništvo starije životne dobi, velik je broj samaca i sve više napuštenih, praznih prostora. Istraživanje je uključivalo i izradu popisa stanovništva i prostora kojima raspolaže Grad Šibenik i koji će u skoroj budućnosti biti glavni resursi kojima će Grad Šibenik poticati revitalizacijske projekte.

akcijski-plan_jezgra1

Temeljem nalaza spomenutih istraživanja definirani su osnovni razvojni ciljevi, koji se razrađuju Akcijskim planom kao ključnim dijelom URP-a, u kojem su predviđene konkretne mjere. Akcijski plan temelji se na sljedećim odrednicama:

  • Revitalizacija funkcije stanovanja povijesne jezgre
  • Revitalizacija povijesne jezgre kao mjesta rada
  • Obnova komunalne infrastrukture
  • Razvoj urbane mobilnosti (prometna povezanost)
  • Upravljanje, zaštita i predstavljanje povijesne jezgre

Akcijski plan bit će dostupan na internetskim stranicama Grada Šibenika i projekta JEWEL, te je otvoren za sugestije i komentare. Akcijski Plan identificira mogućnosti financiranja iz fondova i programa EU, te će služiti kao osnova za prijavljivanje projekata. Projekt JEWEL (Joint Easily Wafted East Laboratory Model) sufinancira Europska unija u okviru programa Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu. Ukupna vrijednost projekta je 1.962.272,24€. Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 227.739,00 €, od čega EU sufinancira 193.578,15€ (85%). Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju partneri iz Italije, Grčke, Albanije, Bugarske i Rumunjske.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.