Predstavljena Šeksova knjiga o ’91: ‘Njegova sjećanja predstavljaju prvorazredan povijesni izvor’

U organizaciji Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice ‘Katarina Zrinski’ večeras je u šibenskoj knjižnici održano predstavljanje knjige ‘1991. : moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat’  Vladimira Šeksa.

Knjigu su, uz samog autora, predstavili dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, i dr.sc. Ivica Miškulin, iz Hrvatskog instituta za povijest.

seks

seks3

– Kada se na pisanje sjećanja odluči čovjek koji je te godine kada je Hrvatska napustila Jugoslaviju bio u vrhu hrvatske politike, onda je to velika stvar i za nas povjesničare prvorazredan povijesni izvor. Šeks u knjizi opisuje događaje kronološki na način da čitatelju pruža mogućnost pedantnog praćenja sadržaja – kazao je Miškulin.

Ono što čini okosnicu knjige jest ta 1991. godina, ali posebno srpanj i kolovoz te optužbe da se nalazio na čelu grupe koja je htjela srušiti Tuđmana.

seks1

seks2

Ono što daje dodatnu važnost ovim memoarima, posebice u očima povjesničara, leži u činjenici što su rađeni na temelju transkripta koji nisu dostupni svima.

– Ovo nisu memoari klasičnog tipa, to nije priča o meni već saga o najdramatičnijim trenucima naše povijesti. Priča kada nije bila upitna samo opstojnost naše države, već i biološki opstanak hrvatskoga naroda.  Ovo je priča o braniteljima, priča o maestralnoj ulozi prvoga hrvatskog predsjednika i priča o uspjehu jedne države koja je bila sama, priča o Hrvatskoj – rekao je autor knjige.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.