Prijatelj Šibenik: sporazumi o prijateljstvu s deset gradova!

GRAD PRIJATELJ: Šibenik je sporazume o prijateljstvu i suradnji potpisao sa sedam inozemnih i tri hrvatska grada.
Moderan koncept gradova – prijatelja u Europi je pojačano prisutan od završetka Drugog svjetskog rata s ciljem jačanja prijateljskih veza, poticanja razumijevanja različitih kultura donedavno zaraćenih strana te ulaganja u turizam i trgovinu.
Gradovi – prijatelji, osim što romantično zvuče, danas zapravo podrazumijevaju oblik pravnog i društvenog ugovora između dva grada, regije ili čak države s ciljem promicanja kulturnih i trgovinskih veza.

U Europi je najstarije zabilježeno ‘bratimljenje’ između Paderborna u Njemačkoj i Le Mansa u Francuskoj, još 836. godine. Prvo moderno ‘bratimljenje’ dva grada zabilježeno je 1920. godine, nakon završetka Prvog svjetskog rata, između britanskog Keighleya i francuskog Poix-du-Nord.
Ova se praksa nastavila i nakon Drugog svjetskog rata kao način promicanja uzajamnog razumijevanja i međudržavnih projekata s obostranom korišću.
Danas Europska Unija financijski potiče bratimljenje gradova, a model je uspostavljen 1989. godine. Primjerice, 2003. godine 12 milijuna eura bilo je predviđeno za realizaciju čak 1.300 projekata.
ŠIBENIK – GRAD PRIJATELJ
Generalno govoreći, sporazumima o prijateljstvu i suradnji koji se sklapaju među gradovima i općinama ističe se promicanje suradnje na području kulture, znanosti, tehnologije, sporta, glazbe i zdravstva, a sve u korist jačanja međusobnih prijateljskih veza na obostranu dobrobit građana.
Šibenik je sporazume o prijateljstvu i suradnji potpisao sa sedam inozemnih i tri hrvatska grada.
Najstarija šibenska ‘Povelja o bratimljenju’ potpisana je prije 1970. godine s francuskim gradom Voironom, a proteklih godina Šibenik i Voiron ostvarili su vrlo dobru suradnju na više polja. Održavaju se tako godišnji posjeti Voironu za proslavu Dana grada sv. Marina kada se održava veliki sajam pa su i šibenski obrtnici na šibenskom štandu izlagali proizvode našeg kraja.

sajam u srednjovjekovnom sibeniku2015 (13)
S njemačkim okrugom Herfordom Šibenik se sprijateljio 1970. godine, kada su dva grada potpisala ‘Povelju o bratimljenju’. Surađuje se na planu razmjene mladih u kulturi i turizmu. Osim toga, Herford je pomagao Šibeniku kroz Domovinski rat – opremljene su tri škole, poklonjena su dva vatrogasna vozila, a Šibenik je tada primio i pomoć u nabavci autobusa. Herford svake godine sudjeluje i na Sajmu u srednjovjekovnom Šibeniku, a njemački tenisači u Šibenik svake godine dolaze na pripreme i odmor. Mladi Šibenčani u Herfordu sudjeluju u programima koje financira EU.

Talijanski grad Bassano del Grappa pridružio su se susretima Šibenika, Herforda i Voirona pa se svake druge godine u jednom od gradova održavaju susreti. Šibenik je tako bio domaćin zadnjih trojnih susreta 2012. godine, a sudjelovali su mladi srednjoškolci koji su bili smješteni u obiteljima šibenskih domaćina. Cilj ovakvih susreta, piše na stranicama Grada, je upoznavanje novih krajeva, običaja i kultura, povijesne i kulturne baštine. Programima susreta obuhvaćene su i radionice za mlade na temu članstva u EU, a promiču se i jednake mogućnosti studiranja i zapošljavanja u zemljama unije. Šibenski srednjoškolci 2008. godine sudjelovali su na susretima u Bassanu.

regata_
Šibenik je još prijatelj s tri talijanska grada, San Benedetto del Tronto, Civittanova Marche i Muggia. Sada neaktivnu brodsku liniju Šibenik – Civittanova financirala je Civittanova, a njom je prvi put u Šibenik došla studijska grupa od 150 talijanskih turista. Osim toga, Civittanova i Jedriličarski klub Val organiziraju regatu s oko 200 sudionika svake godine na relaciji Šibenik – Civittanova.
Proteklih godina Šibenik vrlo dobro surađuje i mađarskim Veszpremom, a suradnja se ostvaruje preko Gradske knjižnice Šibenik i Muzeja grada Šibenika. U Veszpremu su organizirane izložbe i drugi kulturni događaji. Mađari su sudjelovali na Srednjovjekovnom sajmu u Šibeniku, a Šibenčani na turističkom sajmu u Veszpremu. Šibenska delegacija bila je aktivna i na Danu kraljice Gizele u Veszpremu.

Šibenski gradovi prijatelji iz Hrvatske su Vukovar, Trogir i Sinj, svi od 2011. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.