Primjena lasera u urologiji: Šibenska bolnica jedan od centara laserske kirurgije u zemlji

Na Odjelu urologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije započeli su nedavno primjenu lasera u operacijama prostate. Već duže vrijeme na Odjelu kirurgije naše bolnice primjenjuje se laser u operacijama vena, hemoroida, fistula  i kožnih promjene kod djece i odraslih, a na Odjelu urologije laser već duže vrijeme koristimo u liječenju mokraćnih kamenaca.  Time smo postali jedan od rijetkih centara laserske kirurgije u zemlji, a laser u urologiji primjenjujemo jedini u ovom dijelu Hrvatske.

Nabavom diodnog  lasera koji služi za operacije prostate upotpunjena je primjena lasera u urologiji jer već posjeduju  holmium laser za operativno liječenje kamenaca .Prihvaćanjem novih tehnologija želimo pružiti svojim pacijentima najbolju skrb ali i pozicionirati šibensku bolnicu kao ustanovu poželjnu pacijentima i iz drugih sredina.

Operacije laserskom tehnologijom  su kroz svoju primjenu pokazale  manje komplikacija, smanjenu duljinu boravka pacijenta u bolnici te znatno lakši i brži oporavak pacijenata.

uro

– Prije skoro godinu dana za Odjel kirurgije i Odjel urologije smo na probu dobili Biolitec diodni laser novije generacije. Tada nam je uz gospodina Manfreda Kistnera iz Bioliteca prvi put pokazana operacija evaporizacije tkiva prostate  laserskom tehnologijom (TUVAP). Potom smo  kroz nekoliko edukacija testirali ovaj uređaj, kada smo ugostili gospodina Olivera Bangerta iz Bioliteca, a potom uz potporu prof. Željka Kaštelana, predsjednika Hrvatskog urološkog društva ugostili Dr.Sc. Nikolu Kneževića i Dr. Tomislava  Kuliša koji od nedavno također koriste istu lasersku tehnologiju. Edukaciju smo zaokružili prošli tjedan s gostovanjem Dr. Wieland Boeckamnn-a iz Švicarske koji je napravio preko 450 laserskih operacija prostate. Svu potporu kroz edukacije  nam je omogućila njemačka tvrtka Biolitec i njihov regionalni voditelj gospodin Franjo Kalem, kojem smo neizmjerno zahvalni na uloženom trudu i povjerenju. Također njihovim posredstvom naši liječnici izvršili su edukaciju u Njemačkoj kod profesora Rainera Hofmanna na sveučilišnoj klinici u Marburgu, a uskoro je u planu i odlazak na usavršavanje kod dr. Tomislava Kalema u privatnu kliniku u Lauterbach-Fulda (Njemačka). Naravno da sve to ne bi bilo moguće bez potpore dr. Wolfganga  Neubergera, direktora Bioliteca koji je prepoznao naš trud i omogućio stalno medicinsko usavršavanje. Ovim želimo osigurati napredovanje  naših kolega i pratiti suvremene trendove u medicini i osigurati što bolju skrb našim pacijentima- navodi mr.sc. Daniel Reljić, voditelj Odjela urologije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.