PRORADILA PODVODNA KAMERA: Uživo pogledajte što se zbiva pod morem na Martinskoj!

Od danas na portalu Šibenik Meteo možete uživo pratiti prve podvodne kadrove snimljene kamerom instaliranom u podmorju kod Martinske na dubini od pet metara. Ovaj zahtjevan projekt rezultat je suradnje Zavoda za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković i udruge Šibenik Meteo, a financijski projekt je potpomognula i Turistička zajednica Grada Šibenika.

Planovi za realizaciju projekta pokrenuli su se još prošle godine međutim zbog nedovoljnih financijskih sredstava prolongirani su za 2016 godinu. Također. zbog istog razloga odustalo se i od nabave gotove opreme iz SAD već se pristupilo izradi vlastite pa je za realizaciju projekta utrošeno gotovo 180m različitih kablova, zaštite i izolacije, odnosno cijeli sustav je osmišljen i realiziran od strane Marina Brajkovića i Darka Begića iz ŠM i Nevena Cukrova iz IRB-a.

Sustav je opremljen i reflektorom koji u ljetnom režimu rada osvjetljava podmorje svakodnevno od 20h do 23h, odnosno termin paljenja i gašenja mjenjat će se ovisno o mjenjanju duljine dana i noći.

Šibenski kanal i potopljeno ušće rijeke Krke poznato je mrijestilište mnogih vrsta riba što su pokazale i prve testne fotografije pa je interes za ovaj projekt pokazala i znanstvena zajednica koja će prikupljeni materijal analizirati. Također vjerujemo da će i mnogi drugi uživati u prekrasnim kadrovima šibenskog podmorja.

 -Podvodni svijet i mogućnost da ga možemo pratiti uživo te spoznaja da na Jadranu ovakav sustav imaju samo Slovenci bila nam je glavna vodilja u realizaciji projekta. Pregledali smo dosta dostupnog materijala na internetu, sustava koji su postavljeni u akvarijima, na podvodnim grebenima i slično te pristupili izvođenju i realizaciji projekta na Martinskoj. Ova nam je lokacija bila i tim više zanimljiva jer su potrebni resursi za izvođenje projekta bili dostupni i jednostavni za polaganje i montažu – dodaje Darko Begić iz ŠM tima.

Podvodna kamerom, meteo postajom, panoramskom kamerom usmjerenom na Šibenik te sondom za mjerenje temperature mora ŠM i IRB su pripomogli revitalizaciji Martinske što je i cilj ostalih udruga, gradskih vlasti i TZ  unutar projekta LjeTUj NA Martinskoj čime se želi vrati stari sjaj Martinske koja je bila izletiše i kupalište starijih generacija Šibenčana.

Što se događa u moru na Martinkoskoj možete pratiti ovdje

Izvor/foto: Šibenik Meteo

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.