Radnik TLM-ove Prešaonice Nikica Vučenović: Ne osjećam se ravno drugim ljudima i taj osjećaj je strašan

– Očajni smo, a odgovora i nade sve je manje. Više u pitanju nije samo novac. Više se ne osjećamo kao ostali ljudi. Ja se ne osjećam ravnopravno s drugim ljudima. Zdrav sam, dovoljno mlad i radno sposoban, a događa mi se nešto ovakvo – rekao je na današnjoj konferenciji za medije Nikica Vučenović, jedan od 110 zaposlenika TLM-ove prešaonice koji će ostati zapamćeni kao neslavni rekorderi po broju neisplaćenih plaća.

tlm sindikat burazer 310316 4

Naime, u pitanju je sada već 12 neisplaćenih plaća, a sindikat je i danas uputio apel hrvatskoj javnosti i svima onima koji su u bilo kojem trenutku sudbinu prešaonice imali u rukama.

– Predstečajni postupak traje predugo, što je dovelo do dodatnih troškova, a za ovu situaciju krivi su svi, počevši od bivših vlasnika, preko sadašnjeg vlasnika Igora Shamisa, Ministarstva pravosuđa i ostalih nadležnih ministarstava, gradske uprave, sve do predsjednice Grabar-Kitarović – kazao je Zdravko Burazer, predsjednik nezavisnog sindikata ‘Slap’ koji se ovom prilikom vratio više od sedam godina unazad, podsjetivši javnost na trenutak kada se upravo ovakva situacija i predvidjela.

tlm sindikat burazer 310316 2

S prvim vlasnikom su već krenula sindikalna upozorenja da će do ovakve situacije doći. Predviđanja su se obistinila u najcrnjem oblik, jer se ništa po tom pitanju nije učinilo, a kada je vlasnikom postao kontroverzni Rus Shamis, sve je otišlo u još gorem smjeru, rezimirao je Burazer.

– Da je on dao samo jednu svoju kunu TLM-u, vjerojatno bi se nekad i sjetio pitati kakvo je stanje i učinio bi nešto. Ovako se i on ponaša kao da to nije njegov problem, a zajedno s njim i prozvane institucije – ističe sindikalni čelnik.

– Radnici zovu svakodnevno, očajni su, izgubili su nadu u bolje sutra, a možemo samo pokušati zamisliti kako je njima i njihovim obiteljima. Kao se zaista osjećaju? Kako preživljavaju? Sada nam samo preostaje nadati se stečaju, kako bi radnici mogli dobiti makar dio potraživanja, bar tri minimalne plaće preko Agencije za zaštitu radničkih potraživanja – rekao je Burazer. Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata je još jednom konstatirao ‘u kakvoj državi živimo’.

tlm sindikat matijasevic 310316 2

– Ovo je Hrvatska. Plaće su neisplaćene zbog nerada upravo onih koji svoje plaće redovito primaju. Oni koji ne rade uredno bivaju isplaćeni i za svoj nerad nagrađivani, na njih se Zakon o radu primjenjuje, na zakone se i pozivaju, a kada su u pitanju radnici TPP-a, to pravilo očito ne vrijedi. Pred Ustavom bi trebali biti svi isti, ali je činjenica da nismo – poručio je Matijašević koji, kako je rekao, ipak vjeruje da će slovenski Impol koji je preuzeo valjaonicu, pomoći i TLM-ovoj prešaonici.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.