RAK DEBELOG CRIJEVA: Na području županije godišnje oko 100 novih slučajeva

Rak debelog crijeva drugo je najčešće sijelo raka muškaraca i žena u Šibensko-kninskoj županiji  kao i u Republici Hrvatskoj. Od ove bolesti češće obolijevaju muškarci. Prema podacima registra za rak RH, godišnje u Šibensko-kninskoj županiji ima oko 90-100 novih slučajeva.

Nacionalni program prevencije raka debelog crijeva ima za cilj što ranije otkrivanje i prevenciju čime bi se u petogodišnjem razdoblju smanjila smrtnost od te bolesti za 15%.

kolono1

U prošlom ciklusu Nacionalnog programa prevencije raka debelog crijeva koji se provodio od 2012. do 2014.godine u našoj županiji pozitivan test imalo je oko 150 ljudi. U više od 50% tih ispitanika razlog krvarenja bili su polipi. Uklanjanjem polipa preveniran je i nastanak raka debelog crijeva.

-Upravo ovim programom utječe se na prevenciju  i pad smrtnosti od raka debelog crijeva.  Za razliku od recimo raka dojke, u tom nacionalnom programu ranim otkrivanjem bolesti utječe se na pad smrtnosti , međutim ne i na prevenciju bolesti- kazala je doktorica Ljubica Kronja, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo ŠKŽ.

kolono4

Prema podatcima istraživanja ukupnog 5-godišnjeg  preživljenja od raka debelog crijeva na šibenskome području ono je 32 % tj. dvostruko kraće od preživljenja u SAD-u istome razdoblju.

– Ovim Nacionalnim programom utjecati će se ne samo na smanjenje smrtnosti od raka debelog crijeva već će se smanjivati i incidencija te bolesti otkrivanjem benignih lezija iz kojih bi mogao nastati karcinom debelog crijeva za 10-30 godina- kazala je Kronja.

Rizik razvoja raka debelog crijeva značajno raste nakon 40. godine života, a 90% oboljelih su osobe starijih od 50 godina. Ispitanici su sve osobe u dobi od 50 do 74 godine starosti. Testiranje stolice na skriveno krvarenje provodi se jednostavnim testovima iz tri uzorka stolice, nakon prethodne pripreme 2-3 dana prije testiranja. Osobe koje imaju povišeni rizik, trebaju se savjetovati sa izabranim liječnikom, te redovno provoditi kontrole.

kolono

-Trenutno je u tijeku novi ciklus prevencije koji će trajati do kraja 2016.godine, a do sad smo pozvali oko trećinu te populacije. Možemo reći da je odaziv bolji nego prijašnjih godina jer dosta se radilo na popularizaciji programa- istaknula je Kronja.

Države koje već dugo provode rano otkrivanje raka debelog crijeva imaju manje stope smrtnosti, a cilj programa je u idućih pet godina smanjiti za najmanje 15 %. Važno je i da obuhvat ispitanika bude najmanje oko 60% pozvanih na testiranje.

U 2 godine trajanja svakog ciklusa pozivanja u Šibensko-kninskoj županiji predviđeno je pozvati oko 40 000 muškaraca i žena u dobi od 50 do 74 godine bez obzira imaju li zdravstveno osiguranje.

varga

-Svaki pozitivan test u obradi je već za 2 do 3 tjedna, a moram istaknuti izvrsnu suradnju s  kirurzima koji imaju odličnu pripremu pacijenta prilikom daljnje obrade-kaže Kronja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.