Raspisan natječaj za gradnju postrojenja na biomasu u zoni Podi

Grad Šibenik je objavio natječaj za gradnju i smještaj uređaja i građevina obnovljivih izvora energije na biomasu, na području Gospodarske zone „Podi“. Ostatke iz proizvodnje maslina koje će otkupljivati od uljara, postrojenje će prerađivati u struju koju će potom prodavati HEP-u.

– Raspisivanje natječaja za ovo postrojenje iznimno je važno, jer podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta; no isto tako važno je napomenuti kako Grad Šibenik ovim projektom doprinosi poticanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. U sklopu smjernica Europske unije “20-20-20”  jedan od ciljeva jest do 2020. godine podići potrošnju energije iz obnovljivih izvora na razinu od 20%. Šibenik i ovim projektom pokazuje da želi i hoće biti grad zelenih industrija – poručio je gradonačelnik Željko Burić.

Postrojenje na biomasu na ekološki će način zbrinjavati maslinovu kominu i ostatke iz proizvodnje maslina. Planira se zbrinjavanje minimalnih 5.000 tona komine godišnje, što je ujedno procijenjena količina koja se sakuplja u godini prosječnog uroda na području Šibensko- kninske županije.

Početna cijena prava građenja na parceli od 15 000m2 za period od 25 godina iznosi 3.160 kuna mjesečno + 1,5 prihoda od isporučene električne energije.

Zakonodavstvo Republike Hrvatske uskoro bi moglo maslinarima uvjetovati ekološko zbrinjavanje komine, te je i zbog toga ovaj projekt od iznimne važnosti za grad Šibenik i Šibensko – kninsku županiju.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.