REAKCIJA IZ HEPA-a : Rekonstruiranje se provodi socijalno obazrivo

Nedugo nakon sto je Sibenski portal objavio clanak o restruktruriranju Hrvatske elektroprivrede, kojeg mozete procitati ovdje, iz HEP-ovih odnosa s javnoscu na redakcijski mali stiglo je priopcenje koje prenosimo u cijelosti.

http://sibenskiportal.rtl.hr/2016/07/22/grad-drugog-reda-nakon-policije-iz-sibenika-odlazi-i-hep/

Poštovani,

molimo da objavite reagiranje na članak „GRAD DRUGOG REDA: Nakon policije, iz Šibenika odlazi i HEP?“, objavljen na Šibenskom portalu 22. srpnja 2016.
Projekt restrukturiranja HEP-Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS) ne predviđa „odlazak HEP-a iz Šibenika“. Niti Elektra Šibenik niti ostale elektre u Hrvatskoj se ne ukidaju, već se mijenja njihova uloga i fokus će im primarno biti na terenskim operacijama i upravljanju mrežom. Analizirajući ukupan broj zaposlenika, duljinu mreže, broj korisnika i površinu područja koje pokrivaju, pokazalo se da je optimalno rješenje uspostava četiri distribucijska područja koja će koordinirati rad sadašnje 21 elektre. To znači da će se poslovne aktivnosti HEP ODS-a, važne za potrošače i dalje odvijati u Šibeniku, a jedino će se na razini Hrvatske smanjiti broj organizacijskih jedinica i shodno tome broj direktora i ostalih rukovodećih mjesta.
Za tvrtke i građane u Hrvatskoj, pa tako i u Šibeniku, restrukturiranje prije svega osigurava efikasniju i kvalitetniju uslugu. Što se HEP-a tiče, zahvaljujući jednostavnijoj organizacijskoj strukturi i boljoj organizaciji rada na terenu, očekujemo ukupne neto uštede od oko 600 milijuna kuna u narednih pet godina. Za ilustraciju, to je vrijednost 10 velikih trafostanica koje opskrbljuju 50.000 potrošača ili vrijednost investicije u 3.000 km nove niskonaponske mreže. To će omogućiti realizaciju neophodnih investicija i na području Šibenika, odnosno Šibensko-kninske županije.
Restrukturiranje se provodi socijalno obazrivo u skladu s Kolektivnim ugovorom koji im jamči zaštitu svih prava. Radnici neće dobivati otkaze niti će biti prisiljeni na preseljenje u druge gradove. S time su predstavnici radnika bili upoznati od samog početka projekta i zato ovaj projekt ima potporu sindikata.
Kad je riječ o izdvajanju tvrtke za javnu opskrbu, treba naglasiti da je to  proces neovisan o projektu restrukturiranja, jer je riječ o ispunjavanju zakonske obveze (zakon o tržištu električne energije), a prema zahtjevu središnjeg europskog, pa tako i nacionalnog energetskog regulatora (HERA), koja se mora provesti do kraja 2016. godine. Naime, europske direktive vrlo jasno traže potpuno razdvajanje djelatnosti distribucije od opskrbe električnom energijom.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.