Reformist Baranović: U nedjelju ćemo opet po dućanima gledati brojne sugrađane kako rade

Gradski vijećnik Petar Baranović predstavio je na današnjoj konferenciji za medije inicijativu Narodne stranke – Reformisti upućenu Hrvatskom saboru, a riječ je o, kako je istaknuo, prijekoj potrebi da se Zakon o radu konačno izmjeni u korist hrvatskog radništva. Simbolično je ovaj apel javnosti i kolegama uputio uoči nadolazećeg praznika rada i svih onih koji će taj dan biti na radnim mjestima i ‘zbrajati’ nepravde koje im ovako (ne)uređeni zakon donosi.

–  Dok će kolege iz ‘bogatijih’ stranaka vjerojatno građanima poklanjati karanfile, mi kao manja i skromnija stranka izlazimo sa zakonskom inicijativom da se radno zakonodavstvo reformira, u prvom redu s ciljem suzbijanja zloupotrebe rada na određeno vrijeme.

1. svibnja, bez obzira na praznik i činjenicu da je nedjelja, gledat ćemo opet svoje brojne sugrađane, prijatelje i obitelj kako na taj dan rade, upitno je koliko je toga uopće plaćeno. Također, u posljednje tri godine u RH, postotak onih koji dobivaju ugovore na određeno iznosi čak 85 posto. Rad na neodređeno gotovo izumire – izvjestio je Reformist.

Upravo je u trgovinama, kojih se Baranović danas najviše spomenuo, ugovor o radu na određeno posljednjih godina gotovo postalo pravilo.

– U moru slučajeva, istaknuo bih jedan koji me zaprepastio. Djelatnici jedne velike trgovine ugovor na istom radnom je produžen čak 36 puta, a kada se prvi put usudila tražiti svoja prava, ostala je bez tog posla. Mladi masovno napuštaju državu, žene odgađaju majčinstvo jer znaju da ih s trbuhom čeka i otkaz. Radnici pristaju na svašta jer su slabiji i u nezavidnoj situaciji. Mjeru o stručnom osposobljavanju pozdravljam, ali ne i ovu masovnu zloupotrebu hrvatskog radništva kada je u pitanju ugovor kojim se radi iznimka, onaj o radu na određeno – zaključio je Petar Baranović, dopredsjednik Narodne stranke- Reformisti, podsjetivši i na interpelaciju o radu Vlade na području radnog zakonodavstva koju je njegova stranka nedavno inicirala.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.