Rođak traži posuđeni novac: Šibenski odvjetnik prijavljen za prevaru tešku 370 tisuća eura

ŠIBENSKI odvjetnik Zdravko Ivić prijavljen je za prevaru tešku 370 tisuća eura. Prijavio ga je rođak Ante Ivić koji već neko vrijeme ne može do novca kojeg je posudio. Ante Ivić 40 godina je kopao ugljen u Njemačkoj i rođaku je predao više-manje cjeloživotnu ušteđevinu.

“Imao sam povjerenja u rođaka…”

U kaznenoj prijavi navodi da je od 2005. do 2010. godine pozajmio 370 tisuća eura. Odvjetnik se upustio u izgradnju apartmana u Tribunju i trebala mu je gotovina.

“Radilo se o osam objekata, svaki sa više apartmana. Tri su objekta ostala nedovršena, dok je veći dio apartmana prodan. Bilo je dogovoreno da će mi Zdravko Ivić vratiti pozajmljeni novac uz kamatu od 1 posto mjesečno, odnosno, 12 posto godišnje nakon završetka gradnje, odnosno, prodaje apartmana. U rođaka sam imao povjerenja i nismo ugovorili precizan rok povrata pozajmice, već smo računali da će za dovršetak ovih poslova trebati dvije do tri godine. 2012. godine postalo je očito da preostali objekti nikada neće biti dovršeni. Iako je Zdravko Ivić prodao veći dio apartmana, meni nije vratio ništa, ali me i dalje uvjeravao da će obaveze izvršiti. Da bi me umirio potpisao je izjavu da će osigurati moja potraživanja od 370 tisuća eura. Do danas mi je vraćeno samo pet tisuća eura”, piše Ante Ivić u kaznenoj prijavi.

Rođak mu je ponudio partnerstvo, ali to nije htio prihvatiti.

“Kada sve saberem, proizlazi da se Zdravko Ivić davno prezadužio, objekte neće i ne može dovršiti, svi su bili opterećeni u doba sastavljanja sporazuma. Od početka me zavaravao i držao u zabludi pa mi nakon svega nije preostalo ništa drugo nego da podnesem ovu prijavu”, zaključio je Ante Ivić.

Brat prijavljenog zamjenik: Hoće li se Državno odvjetništvo u Šibeniku izuzeti?

U Općinskom državnom odvjetništvu potvrdili su nam da su zaprimili kaznenu prijavu, ali ne više od toga. Pitali smo ih i hoće li se možda izuzeti iz rada na ovom slučaju budući da kat iznad svoj ured ima i Zvonko Ivić, zamjenik županijske državne odvjetnice, brat prijavljenog odvjetnika Zvonka Ivića. Nisu odgovorili.

“Najbolje da o tome ne pišete”

Zato je u odgovoru izrazito opširan bio Zdravko Ivić. Smatra da se o prijavi uopće ne bi trebalo pisati jer nije društveno relevantna tema, a i navodi, tvrdi, ne odgovaraju istini pa je uvjeren da će biti odbačena. Zdravko Ivić ne spori da je potpisao obavezu na 370 tisuća eura, ali tvrdi da nije riječ o novcu pozajmljenom u navedenom razdoblju, već o posudbi iz 1999. godine, i to 190 tisuća DEM te kako nema riječi o prevari, odnosno, o unaprijed smišljenom planu da se rođak ostavi bez posuđenog novca.

“Najobičnija je laž da je Ante dobio tek pet tisuća eura. Ja sam mu taj novac vratio, a ovaj dug se odnosi na lihvarske kamate. Nije istina da je kamata bila 12 posto godišnje, odnosno, jest, ali samo u posljednje vrijeme, dok je ranije kamata bila puno veća. Od novca kojeg sam mu vratio, Ante je kupio Mercedes koji danas vozi. Dug ne sporim i bit će vraćen, ali mi treba malo vremena i prostora. Mi surađujemo više od 10 godina, ja sam mu dao i apartman i 150 tisuća eura. Ja bih najviše volio suočenje s njim, a tako sam se i očitovao Državnom odvjetništvu, predložio sam da nas suoči pa da se utvrdi istina”, kaže Ivić.

“Žrtva sam reketa države i svog rođaka”

Njegove dvije tvrtke Amazona i Fiducia završile su u blokadi, situacija nije blistava i Ivić ne zna kada bi mogao izaći iz “gabule” i namiriti rođakovo potraživanje. Za svoju situaciju krivi državu protiv koje je podnio tužbu na 10 milijuna kuna jer mu nije omogućeno da napravi pristupni put do apartmana koji mu je trebao za realizaciju posla.

“Eto, to je tema, a ne prijava mog rođaka. U Hrvatskoj nema legalnih pristupnih puteva. Država sa svojim birokratskim preprekama uništava investitore. Tako je i mene uništilo. Država i moj rođak s lihvarskim kamatama”, požalio se Ivić.

Malo nam je bilo nejasno, potpis na dugovanje je stavio i kao odvjetnik morao je biti svjestan posljedica. Ispada kao da je rođak rudar pravno preveslao odvjetnika.

“A što da vam kažem. Kada sam sastavljao ugovore, činio sam na svoju na štetu, a u njegovu zaštitu. I novac sam uzeo ja, a ne moje tvrtke. Nisam se iza nikoga skrivao. Nisam napravio ništa nečasno, već sam ispao žrtva reketa države i svog rođaka”, zaključio je Ivić.

Stavio nam je i svoju korespondenciju s rođakom na raspolaganje. Upozorio ga je na posljedice lažnog prijavljivanja te optužio da je na njegovu štetu počinio još nekoliko kaznenih djela.

IZVOR: index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.