SANACIJSKI UPRAVITELJ, DR. PAIĆ: Šibenska bolnica sljedeće godine mogla bi dobiti novu ortopediju i bolničku ljekarnu

U posljednjih deset dana u Splitu su se pokvarila dva CT uređaja pa je dr. Kolja Poljak, sanacijski upravitelj KBC-a Split,zatražio od ministra zdravlja da se splitskim pacijentima kojima je potrebna MSCT i MR pretraga ista omogući na bilo koji način.

Hoće li stoga Splićani na CT pretrage morati dolaziti u Šibenik, provjerili smo sa sanacijskim upraviteljem Opće bolnice Šibenik, dr. Marinom Paićem, koji o tome zasad ne zna ništa.

– Kad je šibenska bolnica bila bez CT uređaja, splitska nam je bolnica uvijek bila na raspolaganju, pa tako stojimo i mi njima. Ipak, preko ravnateljstva bolnice nisu primljeni nikakvi zahtjevi.

Kad se pokvari CT uređaj, ili bilo koji uređaj potreban u svakodnevnom radu bolnice, stvar se rješava tako da hospitalizirane pacijente, ukoliko im je takav pregled potreban, sanitetskim vozilom hitne pomoći prevozi do drugih bolnica gdje mogu biti pregledani – rekao je dr. Paić.

marin paic 2

– Što se tiče ambulantnih pacijenata – nastavlja – kao kad se recimo srušio strop na odjelu radiologije, omogućimo im pregled u drugim bolnicama. Tada smo dogovorili preglede u Kninu, a na pacijentima je bilo da biraju hoće  li pregled obaviti u Kninu ili će čekati do sanacije stropa i vraćanja CT uređaja u funkciju – pojasnio je Paić.

Inače, strop koji se zbog težine olovne žbuke nedavno urušio, saniran je.

– Došlo je do oštećenja koje nitko nije mogao predvidjeti. Taj strop napravljen je devedesetih, kad je šibensku bolnicu stigao prvi CT uređaj. Radi se o olovnoj žbuci debljine desetak centimetara koja se zbog težine urušila, a funkcija joj je sprječavanje radijacije u okolne prostorije – objašnjava dr. Paić. Dodaje kako je prostorija sada izolirana novim olovnim folijama debljine nekoliko milimetara. Nakon postavljanja ovih laganih folija, stručne službe  pregledale su prostoriju i testirale zračenje prije negoli je puste ‘u pogon’.

Prilikom urušavanja stropa, u prostoriji su bili prisutni inženjer radiologije i jedna pacijentica. Oboje su bili u drugom dijelu prostorije pa srećom nisu ozlijeđeni, a neoštećeno je prošao i skupi CT uređaj. Pacijentica je tom prilikom zbog pretrpljenog straha najavila podizanje tužbe protiv OB Šibenik, a zasada do tog nije došlo.

– Bolnica nije dobila nikakav poziv sa suda – kaže sanacijski upravitelj, pojasnivši kako pacijentica srećom nije ozlijeđena te da stoga vjerojatno nema osnova za podizanje tužbe.

– Opasnost uvijek postoji. Taj je događaj bilo nemoguće predvidjeti i nije bilo nikakvih naznaka da bi se nešto takvo moglo dogoditi. Da smo vidjeli oštećenja na stropu, odmah bismo ga sanirali. Zgrada šibenske bolnice datira iz 1883. godine. Stvari se troše, kako neće zgrada. Što primijetimo da je dotrajalo, mijenjamo i popravljamo. Ipak, nemoguće je da u ovako velikom sustavu sve predvidimo i kontroliramo – priča Paić.

U šibenskoj bolnici najgore je stanje na dva odjela, dodaje Paić.

– Radi se o bolničkoj ljekarni i odjelu ortopedije. Bolnička ljekarna nalazila se u poliklinici, a zbog hitne pomoći koja je sad tamo privremeno je premještena u zgradu bivše pulmologije, koja u Šibeniku više ne postoji. Što se tiče ortopedije, ona je ‘podstanar’  u odjelu interne medicine. To je bilo privremeno riješenje koje traje, evo, već devetu godinu. I za novu bolničku ljekarnu i za ortopediju postoji kompletna projektna dokumentacija, međutim problem su uvijek financije. Nadam se da bi se s gradnjom moglo početi uskoro. Ako bude sredstava, možda bude gotovo i kroz 2017. godinu – zaključio je dr. Paić .

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.