Šibenčani oboljeli od raka ulje i pripravke od kanabisa nabavljaju – tajno

Nakon što se sve više zemalja Europske unije, Italija, Francuska, Nizozemska, Češka, Austrija, Njemačka, Rumunjska i od ljeta Slovenija, otvoreno svrstalo u skupinu onih koji su zakonski regulirali legalizaciju konoplje u medicinske svrhe, i u Hrvatskoj se javlja sve više pobornika ove ideje. I to ne bez razloga. Ozakonjenju konoplje u medicinske svrhe prethodila su mnoga znanstvena istraživanja i studije koje su pokazale više nego dobar učinak na bolesnicima koji boluju od raka, multiple skleroza, AIDS-a, psihičkih i autoimunih bolesti, epilepsije i mnogih drugih, a svjedočanstva ljudi koji su ulje konoplje isprobali na sebi samo potvrđuju njegov blagotvorni učinak. No, za sve njih postoji problem koji marihuanu, zbog njezinog sastojka THC-a, još uvijek svrstava u kategoriju droga i samim tim ilegalnim za upotrebu. Sve je više primjera koji Hrvate po spasonosne kapi ulja kanabisa tjeraju u Sloveniju, a iako svjesni kako se radi o nedozvoljenim zakonskim radnjama i poticanju crnog tržišta, bilo kakva nada u ozdravljenje ne ostavlja mogućnost razmišljnju o eventualnim posljedicama.

NA RUBU DOZVOLJENOG

Među onima koji su za svoje zdravlje spremni učiniti baš sve nalazi se i nekolicina naših sugrađana, no ipak, još uvijek nespremnih za otvoreni razgovor na ovu temu. Ništa čudno i nerazumljivo s obzirom da se cijela situacija odvija u sivim zonama i na rubnim krajevima dozvoljenog, ali iz razgovora s osobom, podaci su poznati redakciji, koja je indirektno bila uključena u proces korištenja ulja kanabisa, i ostalih produkata konoplje, dade se iščitati kako je uzimanje ulja konoplje kod jednog člana njegove obitelji pokazivalo određene rezultate, no s terapijom se, nažalost, započelo kasno.

– Nakon što smo se suočili s činjenicom da se moramo boriti s rakom, krenuli smo standardnim terapijama koje trenutno postoje. Zračenja su bila ustaljena i ljudima koji se bore s takvim tipom bolesti standardna rutina, ali sve skupa nije davalo značajnije rezultate – govori nam naš sugovornik.

– Sasvim slučajno od jednog poznanika saznao sam za čovjeka koji u Sloveniji sam proizvodi proizvode od industrijske konoplje i nije bilo druge nego otići vidjeti o čemu se radi. Uzeo sam mjesečnu dozu i još nešto drugih proizvoda koji se proizvode na jednom velikom imanju i krenuo put Hrvatske. Na svu sreću na granici nije bilo nikakvih problema, ali nije mi bilo baš svejedno s obzirom da je kod nas zakonom još uvijek zabranjena upotreba takvih proizvoda. Nažalost, u našem slučaju ovaj oblik pokušaja izliječenje nije postigao nikakav rezultat jer je rak već uznapredovao i dosta kasno smo krenuli s korištenjem ulja. Bez obzira što ni s tim nismo uspijeli postići ništa, mislim kako bi pravovremena upotreba ulja kanabisa imala učinka, a potvrđuje to i primjer jednog našeg sugrađanina za kojeg znam da već dosta vremena korisiti ulje i u njegovom slučaju rezultati su očigledni – navodi naš sugovornik.

GOSPODARSKA ISKORISTIVOST

Osim dokazanog, ali od farmaceutske industrije još uvijek nedovoljno iskorištenog potencijala u medicinske svrhe, industrijska konoplja je biljka od koje se, prema nekim procjenama, može proizvesti od 20 do 25 tisuća različitih proizvoda, što dovoljno govori o i gospodarskom potencijalu koji bi se sve izvjesnijom legalizacijom mogao ostvariti. Hrana, odjeća, energenti, građevinski materijal pa i stočna hrana predstavljaju samo neke opće grane već dokazane gospodarske iskoristivosti industrijske konoplje.

Ante Županović, sanacijski upravitelj bolnice

ante zupanovic7-josipa140714

Zašto ne? Sve ono što može pomoći ljudima u svrhu liječenja, ako ima rezultate i pomaže, treba iskoristiti. Nikad nisam bio ni protiv alternativnih metoda liječenja ako se može postići bilo kakav rezultat, pa tako ni protiv korištenja kanabisa u svrhu liječenja. Nije tajna kako se i sada koriste određeni lijekovi koji imaju zabranjene komponente, ali se u određenim dozama koriste u medicinske svrhe. Kažem, sve što ljudima može pomoći i ako je pod kontrolom, ja sam apsolutno za.

Željko Burić, gradonačelnik Šibenika

buric

Iskreno, nemam baš puno saznanja o učincima kanabisa u medicinske svrhe i do sad se nisam susreo s niti jednim konkretnim slučajem, tako da stvarno ne znam što bih vam rekao. Međutim, ako postoje utemeljeni znanstveni dokazi, regulirani zakonom, zašto ne legalizirati uzgoj konoplje? Sve ono što u medicini daje rezultate treba iskoristiti, ali naravno mora biti zakonski regulirano

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.