ŠIBENČANI, PRIPAZITE: Borov prelac jako je opasan za vaše pse, može doći i do otpadanja jezika

– Zima je ove godine bila topla pa ima puno gusjenica borovog prelca, a kontakt s njima jako je opasan za pse – rekao nam je šibenski veterinar Ivica Ukić iz Veterinarske ambulante More. Dodaje da ne prođe dan, a da u ambulanti nemaju bar po jedan slučaj psa s alergijskom reakcijom na borovog prelca.

borov prelac klupko

Psi vole duge šetnje i prirodu, a vlasnici vole pse pa ih vode u šetnje po Jadriji, Šubićevcu  ili šetnici – međutim borove i borove prelce   gotovo je nemoguće izbjeći, a jako su opasni za pse, upozorava veterinar. – Pas čak i ne mora pojesti gusjenicu da bi došlo do reakcije. Budući da gusjenice izbacuju otrov kao aerosol, odnosno raspršivač, dovoljno je da pas prođe kraj nje ili je poliže pa da dođe do alergijske reakcije – upozorava Ukić i dodaje da je  borov prelac najopasniji za male pasmine koje su mu najizloženije.

borov prelac pas

KAKO IZGLEDAJU SIMPTOMI

– Vlasnici uglavnom dovode pse s natečenom glavom, očima, obrazima i jezikom, a osim toga, simptomi su i učestalo povraćanje nakon šetnje. Pas može u roku od sat, dva nakon šetnje povratiti i po nekoliko puta, a pojačano je i slinjenje – upozorio je veterinar.

borov prelac

Terapija ovisi o simptomima, a psi se uglavnom liječe injekcijom protuupalnog lijeka, antialergenom i antibiotikom.

Šibenčani su na vrijeme prepoznali opasne simptome pa su srećom svi psi dobro. – Najgore što se dosad dogodilo je nekroza jezika jednom malom psu, odnosno otpadanja dijela jezika, što je također reakcija na borovog prelca kad se pojede ili poliže. Jezik kod psa prvo pobijeli pa poplavi, a uglavnom otpadne vrh jezika. Pas kasnije nema problema, osim estetskih – rekao je Ukić.

Dok se sezona borovog prelca ne smiri, izbjegavajte voditi pse među borove, pazite što njuškaju i ližu  i uvijek ih držite na povodcu.  – Borov prelac kreće se u koloni, klupku ili kao pojedinačni primjerak –  upozorava šibenski veterinar.

borov prelac kolona

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.