Šibenčanka Ana Batinica primljena je na mjesto prve flaute u Zagrebačkoj filharmoniji

– Ne mogu reći da postoji trenutak kad sam osvijestila ljubav prema glazbi, ona je jednostavno prisutna od najranijih početaka, barem ono čega se sjećam. Vrtićka grupa u glazbenoj školi, balet, zborovi, društvo koje se znalo okupljati doma da bi zapivalo, sve je to vjerojatno podržalo glazbeni gen. Batinice vole glazbu! Odabir je pao na flautu jer, kao što se svaka mlađa seka ugleda na starijeg brata, i ja sam željela jednog dana svirati u Šibenskoj narodnog glazbi, baš poput Bepa. On se nešto prije mog izbora instrumenta taman s Glazbom vratio iz Pariza, pa možemo reći da je utjecala i ljubav prema putovanjima – počinje Šibenčanka Ana Batinica, koja niže uspjeh za uspjehom. Naime, Ana je primljena na prestižno mjesto prve flaute u Zagrebačkoj filharmoniji.

– Zagrebačka filharmonija odlučila je popuniti orkestar novim mladim  glazbenicima pa se među desetak radnih mjesta otvorio i natječaj za prvu flautu. Budući da je to nešto što sam oduvijek htjela raditi, prijavila sam se na audiciju. Došli su flautisti iz Slovenije, Italije, Mađarske, Švicarske i velikog dijela Hrvatske, što mi je jako drago. Bio mi je izazov stati pred kolege s kojima već neko vrijeme radim, ali pokušavala sam ostati sabrana – priča nam Ana, koja je dosad u Zagrebačkoj filharmoniji svirala na mjestu druge flaute.

ana-batinica1-private151112

-Mentalna priprema za audiciju, na kojoj se svira zadan pogram, je jako bitna jer tih pola sata odlučuje o dugoročnoj budućnosti. Prvi dio su koncerti iza paravana, tako da komisija ne zna tko svira, a druga etapa je orkestralni solo pred cijelim orkestrom.

Poseban glas o izboru novog filharmoničara imaju i gost dirigent i dionica instrumenta koji se traži. Jako mi je drago da se trud isplatio i veselim se koncertima – kaže Ana, čiju flautu možete čuti petkom u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, kada Zagrebačka filharmonija obično ima koncerte.

Osim u Zagrebačkoj filharmoniji, Ana svira i  u Zagrebačkom ansamblu flauta, kojeg je okupila profesorica Renata Penezić – Pozvala je svoje kolegice i bivše studentice na suradnju koja zasada traje kontinuirano tri godine. Naš cilj je popularizacija flaute i ozbiljne glazbe uopće, a nastojimo biti originalne i zanimljive sinkretizmom više vrsta umjetnosti. Surađujemo s glumcima, plesačima, likovnjacima, a svaki koncert u sezoni je osmišljen ne samo programski, već i od strane redatelja –

batinica

Ana se školovala u Glazbenoj akademiji u Zagrebu, a kako je svaki glazbenik poseban i uvijek želi naučiti više, neko vrijeme provela je i u Ljubljani. – Odlučila sam se za program Erasmus u Ljubljani, a nastojim ići i na što vise seminara kod flautista čiji rad i djelo volim. Prilikom jednog ljetnog seminara u Italiji, upoznala sam izvrsnog Maria Carolija, nakon čega sam se odlučila polagati prijemni ispit za specijalistički postidiplomski studij na Conservatoire de La Musique et de La Danse. Time sam postala studentica u klasi talijanskog flautiste, međunarodno priznatog soliste i umjetnika, Maria Carolija – kaže šibenska flautistica koja je ovo ljeto zasvirala i u Washingtonu na 43. godišnjoj konvenciji flautista iz cijelog svijeta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.