Šibenik dobio automatsku postaju za mjerenje temperature mora

Nakon što je početkom ove godine instalirana meteorološke postaja Martinska, suradnja Šibenik Meteo i Instituta Ruđer Bošković nastavila se postavljanjem 10 sondi za mjerenje temperature mora.
Riječ je o zajedničkom projektu ovih dviju institucija s kojim će Šibenik po prvi put u povijesti dobiti kontinuirano 24h mjerenje temperature mora u više slojova na dubinama od 0.2 do 15m, a dobiveni podaci će osim za javno informiranje poslužiti i znanstvenicima Instituta u njihovom svakodnevnom i budućem radu. Ovo je treća sonda za mjerenje temperature mora koju je postavio Šibenik Meteo. Prva je prije dvije godine postavljena u sklopu istoimene AMP u Rogoznici, a druga prethodnog ljeta na Crometeo postaji Stobreč.
Radi se o vrlo složenom projektu u kojega je utrošeno preko 300m kablova i njihove zaštite, mjernih senzora, konopa i bova, radnih sati na predmontaži i montaži instalacije. Projekt su realizirali Marin Brajković i Darko Begić sa strane udruge Šibenik Meteo, a sa strane Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Neven Cukrov.

Kako je u prvotnom projektu bilo zamišljeno da uz AMP i sonde za temperaturu mora bude postavljena i panoramska kamera, ista će i biti instalirana u narednim danima, čime će Šibenik dobiti reprezentativnu sliku i razglednicu s mora.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.