ŠIBENIK GUBI POLICIJSKU UPRAVU, SELI U SPLIT: Sindikalci: ‘Nije to Nescafé da se miješa 3u1’

Arhiva

Šibensko-kninska županija ostaje bez Policijske uprave čije će novo središte postati Split. Kako neslužbeno doznajemo od izvora bliskih MUP-u, novom reorganizacijom Split će postati sjedište velike dalmatinske policijske uprave koja će obuhvatiti dosadašnje četiri policijske uprave: PU zadarsku, PU šibensko – kninsku, PU splitsko – dalmatinsku te PU dubrovačko- neretvansku. Šibenik bi, po novome, imao još dvije policijske jedinice, Drniš i Knin u kojem bi se naglasak stavio na kontrolu Schengena.

O reorganizaciji policije u Lijepoj našoj već se pisalo, a model reforme policijskih uprava koju je napravio bivši ministar Ranko Ostojić, čini se,  prihvatio je njegov nasljednik Vlaho Orepić.

Da će do određene reforme doći potvrđeno nam je u Ministarstvu unutarnjih poslova, uz napomenu kako je koncem veljače ministar Orepić sastavio Radnu skupinu koja će provesti analizu za teritorijalnu reorganizaciju policijskih uprava.

Odgovor na pitanje što će za Šibenik značiti gubitak policijske uprave, odnosno koliko će ljudi ostati bez posla, tražili smo od ministra Orepića, međutim, nismo ga dobili.

– S obzirom da se radi o pripremnoj analizi za teritorijalnu reorganizaciju koja će poslužiti kao temelj za razmatranje opravdanosti provođenja teritorijalne reorganizacije, prerano je govoriti kako o budućem ustrojstvu policijskih uprava, tako i o broju zaposlenika za koje pitate u svom upitu – piše u odgovoru MUP-a.

spica policija 1

Ipak, naš izvor kaže kako je u policiji previše rukovodećeg, a premalo terenskog kadra. Do takvog omjera došlo je zbog zabrane zapošljavanja u javnim službama koja je na snazi od rujna  2014. Ipak, zaposlenici su napredovali u službi, i shodno tome prelazili na više pozicije, a zbog zabrane se nisu mogli zapošljavati novi policajci koji bi radili na terenu.

Hoće li se i na koji način ovaj problem riješiti teritorijalnom reorganizacijom zasada je nepoznato, međutim potvrdu o nedostatku policijskih službenika na terenu dobili smo i od Dubravka Jagića, predsjednika Sindikata policije Hrvatske.

policija patrola alkotest

Budući da u Kolektivnom ugovoru i Zakonu o policiji, pojasnio je Jagić, piše kako sindikati trebaju biti involvirani u sve odluke koje se donose, a važne su za zaposlenike, za komentar o reorganizaciji policije smo upitali i Tomu Siničića, predsjednika podružnice policijskih sindikata Šibensko – kninske županije.

tomo sinicic

– O reorganizaciji Policijske uprave Šibensko – kninske sindikati nisu dobili nikakav službeni dopis. Donekle smo upoznati s promjenama, međutim nismo dobili ništa napismeno.Sindikati s MUP-om  na tu temu nisu održali nijedan sastanak. U Radnoj skupini za provedbu pripremne analize za teritorijalnu reorganizaciju policijskih uprava, koja je osnovana u veljači i prikuplja informacije o policijskim upravama, nema nijednog predstavnika sindikata.  Takva reorganizacija može biti provedena nakon sastanka MUP-a s dva reprezentativna sindikata: Sindikata policije Hrvatske, koji je najbrojniji, i s Nezavisnim sindikatom djelatnika MUP-a. Ova dva sindikata imaju pravo pregovora u MUP-u – pojasnio je Siničić.

Upitali smo ga i za mišljenje o sjedištu novog regionalnog policijskog centra koje bi trebalo biti u Splitu.

– O tome još ništa nigdje nije pisalo. Sve je na razini rekla-kazala – zaključio je Siničić.

Dubravko Jagić, predsjednik  Sindikata policije Hrvatske,  slaže se da je u reorganizaciju Policijskih uprava trebaju biti uključeni sindikati.

dubravko jagic screenshot hrtfoto: screenshot HRT

– U izvedbu projekta sindikati zakonski moraju biti uključeni. Ukoliko nas Radna skupina za provedbu pripremne analize za teritorijalnu reorganizaciju policijskih uprava ne kontaktira s programom kojeg donese, rušit ćemo ga – odlučan je Jagić.

Kao ni Siničić, Jagić također ne želi spekulirati o sjedištu četiri policijske uprave koje bi se preustrojile.

– Prvi put čujem da bi to bilo u Splitu. Ne vidim razlog za ukidanjem Policijskih uprava.Nije to Nescaffe da bi se miješale 3u1 – zaključuje.

Naši neslužbeni izvori govore kako bi reorganizacija trebala biti provedena u lipnju ove godine, no sindikalisti smatraju kako je to prekratak rok.

– To se ne može napraviti preko noći, potrebne su opsežne analize  i jednostavno je nemoguće sve izvesti do lipnja – jasan je Jagić.

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.