Šibenik je dobio Centar za nerođeni život: ‘Financije su glavni razlog zašto se žene odlučuju na pobačaj’

Udruga ‘Centar za nerođeni život Betlehem – Šibenik’ ugledala je svjetlo dana, te je tako Šibenik dobio mjesto na kojemu će ženama biti pružena konkretna i direktna pomoć. O čemu se točno radi, tko se može obratiti spomenutoj udruzi i gdje će djelovati, ispričala nam je predsjednica Udruge Vanja Gulam, ujedno i koordinatorica inicijative ’40 dana za život’.

– Ovaj Centar predstavlja konkretnu i direktnu pomoć ženama i trudnicama koje se nađu u nezahvalnoj situaciji, kada ostanu same i u financijski lošem stanju. Upravo tada se najviše odlučuju na pobačaj, a mi smo tu da im pružimo financijsku, moralnu i prije svega, duhovnu pomoć – ispričala nam je Vanja Gulam koja kaže da ovo ipak nije njezin ‘san’, ali je Bog imao drugačije planove.

centar za nerodjni zivot

Vanja je koordinatorica inicijative ’40 dana za život’ i kako kaže, u tome se našla i tu je već imala dovoljno obaveza, dok je Centar predstavljao još jednu odgovornost koju je na  kraju puta ipak preuzela i sada ne krije sreću.

‘Bog se služi svima nama sebi na korist , a najviše nama samima na korist kako bi uživali usprkos davanju sebe za druge’ – Vanjine su riječi.

Predsjednica novoosnovane Udruge ne krije kako je upravo župnik Ivan Penava bio taj koji je najzaslužniji za sve jer ju je poticao na sve načine kada bi ona pokleknula pitajući se ima li vremena i da li je to za nju.

Udruga još uvijek nema realiziran prostor, ali bi trebao biti riješen u skoro vrijeme i to na Vidicima.

– Zasad imamo 18 članova, od čega troje u Organizacijskom vijeću i petero u Odboru, dok je ostatak članova organiziran u molitvi i djelima milosrđa. Udruga je otvorena za sve kojima je potrebna pomoć, a uskoro planiramo napraviti Facebook stranicu i plakate kako bi osobe kojima je potrebna pomoć znale gdje doći – objašnjava Gulam.

40 dana za zivot 2

S financijskog aspekta, članovi na mjesečnoj bazi izdvajaju određenu svotu novca za budžet, dok će se ostatak ‘puniti’ donacijama općina, firmi i raznim prodajama koje se organiziraju nekoliko puta godišnje. Na isti način se financiraju i udruge istog karaktera u Zagrebu i Karlovcu s kojima je Gulam već i surađivala. Prošle godine su imali slučaj 17-godišnje trudnice koja je ostala sama, te je upućena u Zagreb u kuću za utočište gdje joj je pružena potrebna pomoć.

Prije mjesec dana je je završio prvi ciklus inicijative ’40 dana za život’, a sljedeći je u planu na jesen kada će se održati u isto vrijeme u cijelom svijetu. Koliko je tih 40 dana dalo rezultata, odnosno da li je bilo slučajeva gdje su se trudnice predomislile i odustale od pobačaja zbog njihove molitve, pitamo.

40 dana za zivot molitva 2

– Za konkretne slučajeve zasad ne znam, ali iz pouzdanih bolničkih izvora znam da se broj pobačaja smanjio za pedeset posto u vrijeme održavanja inicijative. Ono što mogu zaključiti jest da molitva ima efekta – završava Gulam.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.